Cijena za ostanak Lagumdžije na vlasti

s

Cijena za ostanak Lagumdžije na vlasti

 

Cijena za ostanak Lagumdžije na vlasti : hrvatski entitet sa stolnim gradom Mostarom, entitetsko ustrojstvo SIPA, OSA, DGS, ukidanje Elektroprijenosa

Nakon smjene članova SDA iz Vijeća ministara BiH, SDA je opoziciona stranka na državnom nivou.

Jučerašnje glasanje na sjednici Doma naroda i današnje izmjene dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pokazali su svu neprincipijelnost politike stranaka koje se konstantno pozivaju na legitimitet u zaštiti etničkih interesa. U tome prednjači HDZ koji u Vladi Federacije ne participira zato što ga je SDP izbacio iz vlasti. Sada HDZ svoje ciljeve pokušava ostvariti na štetu bošnjačkog naroda jer se prema SDA ponio kao SDP prema dva HDZ nakon općih izbora 2010. godine, iako su hrvatske stranke već dva mandata ostala bez hrvatskog člana Predsjedništva BiH zato što je SDP kandidirao i izabrao svoga predstavnika na tu poziciju. Unatoč činjenici da SDA ima najviše bošnjačkih predstavnika u oba doma državnoga parlamenta i da je na upravo održanim lokalnim izborima dobila potpuni legitimitet bošnjačkog naroda – 300 hiljada glasova, 37 načelnika i 530 vijećnika u cijeloj Bosni i Hercegovini, dva HDZ podržali su inicijativu SDP.

Ono što zabrinjava Stranku demokratske akcije je činjenica da iza ovakvoga ponašanja srpskih političkih stranaka i dva HDZ stoje velika obećanja i ustupci SDP i to direktno protiv interesa države Bosne i Hercegovine. To je potvrdio i Milorad Živković, dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji je prilikom objašnjenja zašto SNSD odustaje od zahtjeva za smjenu Zlatka Lagumdžije državnom parlamentu i građanima BiH saopćio da su srpske političke stranke dobile bolju ponudu za zaštitu nacionalnih i ekonomskih interesa Republike Srpske.

Cijena odustajanja SNSD i SDS od smjene Zlatka Lagumdžije i Čovićeva podrška SDP, prema još nepotvrđenim informacijama, definirana je 21 tačkom ustupaka. Između ostaloga, Lagumdžija je pristao na:

1. Preuzimanje obaveze za isplatu 25 hiljada penzija iz Federalnog penzijskog fonda za penzionere u Republici Srpskoj,

2. Uspostava hrvatskog entiteta na području Federacije BiH sa Mostarom kao hrvatskim stolnim gradom,

3. Reorganizacija Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine,

4. Izmjena sadašnjeg i uspostava entitetskog ustrojstva SIPA, OSA, Uprave za indirektno oporezivanje, Granične države službe itd.

5. Ukidanje Elektroprijenosa BiH,

6. Prebacivanje nadležnosti za javne nabavke sa državnog na nivo entiteta,

7. Gradnja hidroelektrana na rijeci Drini bez suglasnosti države BiH,

8. Obespravljenje Bošnjaka i Hrvata u područjima gdje nisu apsolutna većina u procesu konstituiranja federalnog doma naroda (provođenje presude Sejdić-Finci),

9. Ukidanje Oružanih snaga BiH i demilitarizacija Bosne i Hercegovine itd još 12 sličnih ustupaka.

Sve ovo ukazuje na formiranje parlamentarne većine za rušenje države Bosne i Hercegovine i njenih institucija. SDA će, kao uvijek od svoga nastanka, i kao opoziciona stranka raditi za dobrobit države BiH i podržavati njen put za članstvo u NATO i EU te zaustaviti svaki pokušaj njene razgradnje i obespravljivanja njenih naroda i građana.

sda.ba