Čestitka u povodu 29. godišnjice od formiranja Patriotske lige u Tuzli

Čestitka u povodu 29. godišnjice od formiranja Patriotske lige u Tuzli

U ime Gradskog odbora SDA Tuzla i u svoje lično ime upućujem čestitke Klubu Patriotske Lige Grada Tuzla, koji danas 19. septembra 2020. godine obilježava 29. godišnjicu od osnivanja Patriotske Lige u Tuzli.

Na današnji dan je u Tuzli  imenovan Štab Patriotske Lige čiji je zadatak bio organizovati i izvršiti pripreme za pružanje oružanog otpora JNA i srpsko-crnogorskom agresoru, koji je u to vrijeme sve otvorenije prijetio suverenitetu Republike Bosne i Hercegovinu. Jedan od osnivača bio je i naš rahmetli Salko Bukvarević, dugogodišnji predsjednik SDA u Tuzli i federalni ministar za pitanja boraca, čiji doprinos u odbrani naše jedine domovine nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti.

Patriote Tuzle su jasno su dale do znanja agresoru, da će se boriti za cjelovitu državu i sve njene narode i građane, koji Repubiliku Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu. Ova vojna formacija Armije RBiH imala je značajne rezultate u odbrani Bosne i Hercegovine na cijelom njenom teritoriju.

PL Tuzla je dala i narodnog heroja, a tadašnjeg komandira specijalne jedinice Patriotske lige Mehdina Hodžića te još pet zlatnih ljiljana.

Neka im je vječni rahmet…

Ne zaboravljajući prošlost gradimo budućnost, časno se sjećajući onih koji su životima i srcem odbranili jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik GO SDA Tuzla

Salko Zildžić