Čestitka ministra Mićanovića u povodu Svjetskog dana slobode medija

Čestitka ministra Mićanovića u povodu Svjetskog dana slobode medija

Srđan Mićanović, ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona uputio je čestitku u povodu Svjetskog dana slobode medija u kojoj se navodi:

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija, jedinstvena prilika da se svi još jednom podsjetimo kako je sloboda medija temeljna vrijednost demokratskog društva.

Tehnološki napredak je profesionalcima u oblasti medija donio nove izazove u borbi protiv lažnih vijesti i dezinformacija, te stavio u fokus poštovanje etičkih standarda profesije. Nedavna iskustva sa pandemijom COVID -19 virusa još jednom su stavila u prvi plan važnost pravovremenog i nepristrasnog izvještavanja. Medijski radnici su dali nemjerljiv doprinos u tačnom i provjerenom informisanju građanstva, a sve sa ciljem kako bi se spasili ljudski životi, čime su dodatno afirmisali važnost medija i medijskih sloboda.

Potrebno je naglasiti da su negativne ekonomske posljedice pandemije značajno uticale na medijske kuće i novinare, te se oni u vremenu njihovog izuzetno značajnog doprinosa ipak susreću sa velikim neizvjesnostima.

Koristim priliku da u ovim vremenima punim izazova novinarima i ostalim zaposlenicima u oblasti medija čestitam Svjetski dan slobode medija.