Bukvarević: U roku od sedam dana očekujem mišljenje o Nacrtu zakona o demobilisanim borcima

bukvarevic5

Bukvarević: U roku od sedam dana očekujem mišljenje o Nacrtu zakona o demobilisanim borcima


U roku od sedam dana Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja očekuje mišljenje federalnih ministarstava pravde i finansija, kao i Ureda za zakonodavstvo, o Nacrtu zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

 

Podsjećamo, ovaj zakon bi riješio goruća pitanja demobilisanih boraca poput liječenja, zapošljavanja, zbrinjavanja najugroženijih boraca.

– Očekujem u roku od sedam dana pozitivne odgovore sa ove tri adrese na koje smo danas poslali nacrt zakona. Moram kazati kako zaista očekujem od svih parlamentarnih stranaka koje su ovih dana govorile da podržavaju borce, da imaju u vidu da su koordinacije boračkih udruženja na terenu apsolutno podržale ovaj zakon. Smatram da je to zaista jedno sistemsko rješenje za jedan duži vremenski period za demobilisane borce – kaže za Faktor Bukvarević.

Zdravstveno osiguranje za sve

Podsjeća da demobilisani borci od 2010. godine nemaju svoj zakon, jer je stavljen van snage nakon problema koji je nastao sa podjelom naknada borcima za vrijeme nezaposlenosti.

– Prije svega ovaj zakon treba da vrati jedno dostojanstvo demobilisanom borcu. Regulisano je, između ostalog, da svi borci i članovi njihovih porodica moraju imati zdravstveno osiguranje i da se mogu liječiti u svim zdravstvenim ustanovima, prednost u zapošljavanju. Dio zakona se odnosi i na prava zaposlenih boraca i najvažnije, kategorija koja je trenutno najugroženija jesu demobilisani borci, muškarci sa više od 60 godina i žene sa 50 godina i iznad toga, a koji nemaju prihoda u svojim domaćinstvima. Oni su zaista prioritet – govori Bukvarević.

Upitan da li će ovaj zakon dati priliku i demobilisanim borcima sa 40 i više godina koji su i fakultetski obrazovani, a nemaju posao, Bukvarević je odgovorio potvrdno.

Prednost boraca u zapošljavanju

– Upravo se u ovom zakonu govori o prednosti u zapošljavanju boraca i članova njihovih porodica, šehida i poginulih boraca, a uvode se i kaznene odredbe za one institucije i preduzeća koja ne poštuju to pravo. Ja odgovorno tvrdim da smo poštovali to pravo zapošljavanju boraca u ovih proteklih 20 godina, taj problem ne bi imali. Imamo javne ustanove, preduzeća sa ogromnim brojem zaposlenih i svake godine mnogi odlaze u penziju. I da je bilo sluha i volje konkretno mogli smo i 4.500 djece poginulih boraca zaposliti. Smatram da i jedan od razloga je što nije bilo u zakonu kaznenih odredbi – rekao je Bukvarević.

Dodao je da, ukoliko sve bude teklo po planu, da bi Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica trebalo da stupi na snaju 1. januara 2019. godine.

Faktor.ba