Bukvarević: Sjećajući se najboljih sinova čuvamo cjelovitu BiH

600 bukvarevic

Bukvarević: Sjećajući se najboljih sinova čuvamo cjelovitu BiH


Sjećajući se slavne prošlosti i naših najboljih sinova, čuvajmo i gradimo cjelovitu, slobodnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu, poručio je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, koji je danas na Šehidskom mezarju Kovači, kao predsjednik Organizacionog odbora, otvorio manifestaciju ”Odbrana BiH-Igman 2018”.

Bukvarević je istakao kako je cilj manifestacije očuvanje i njegovanje kulture sjećanja na šehide i poginule borce, ali i na sve branioce domovine, da bi se sjećali simbola odbrane BiH.

– Naša nastojanja su da ova manifestacija svake godine bude masovnija i da u njoj učestvuju patriote iz svih krajeva BiH. Poruka je da smo mi veterani Armije RBiH i MUP-a RBiH u stroju onih koji se bore i čuvaju cjelovitu, slobodnu i demokratsku domovinu – kazao je Bukvarević.

Na mezarju Kovači danas je odata počast šehidima te prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću, a prvi dan manifestacije bit će nastavljen vjerskim programom na Kovačima, misom zadušnicom i parastosom za duše poginulih boraca Armije RBiH.

Drugog, završnog dana manifestacije, bit će otkriveno rekonstruirano spomen-obilježje na Velikom Polju na Igmanu, a potom će biti održani defile ratnih zastava i veterana Armije RBiH i MUP-a BiH, čas historije, sportska takmičenja, vjerski, kulturni i umjetnički program uz obraćanje zvaničnika BiH.

Na Igmanu se očekuje oko 10.000 posjetilaca.

Generalni pokrovitelj manifestacije je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.