Bukvarević očekuje kako će se s revizijom braniteljskih prava završiti do kraja iduće godine

07

Bukvarević očekuje kako će se s revizijom braniteljskih prava završiti do kraja iduće godine

Dijeljenje


Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević izjavio je kako se nastavlja s revizijom braniteljskih prava u FBiH te da očekuje kako će se taj proces završiti do kraja iduće godine.

– Mi očekujemo da u ovoj i narednoj godini završimo taj dio koji se odnosi na reviziju, ali želja nam je da revizija bude poštena naspram svakog korisnika braniteljsko-invalidske zaštite – kazao je Bukvarević koji je boravio u Tomislavgradu gdje se sastao s predstavnicima braniteljskih udruga s područja HBŽ-a, predsjednikom županijske Vlade Draškom Dalićem, direktoricom Uprave za pitanja branitelja Ljiljanom Kovačević te s županijskim ministrima branitelja.

Napomenuvši kako se revizija provodi u dvije faze, ministar Bukvarević je naveo kako je u prvoj fazi pregledano oko 115.000 korisnika te da je još njih 10.000 ostalo za pregled, dok u drugoj fazi ratni vojni invalidi idu na Institut za medicinsko vještačenje. U ovoj fazi je pregledano njih 23.000, a ostalo je još oko 30.000 ratnih vojnih invalida za pregled.

– Reviziju treba provoditi sukladno zakonu te treba biti u okvirima struke – poručio je ministar Bukvarević na konferenciji za novinare nakon održanih sastanaka.

Federalni ministar prvo se u Tomislavgradu sastao s 12 predstavnika boračkih udruga koje djeluju na području te županije, a sastanku su prisustvovali i predsjednik županijske Vlade Draško Dalić te direktorica Uprave za pitanja branitelja Ljiljana Kovačević. Glavna tema sastanka je bio daljnji proces revizije braniteljskih prava.

Nakon toga, ministar Bukvarević se sastao s županijskim ministrima za braniteljska pitanja. Ovom prilikom prezentiran je novi software za obračun invalidnina, projekt koji realizira PIU SESER sredstvima Svjetske banke. Ovaj software će biti u narednom razdoblju predstavljen i primjenjivan u svim županijskim ministarstvima za braniteljska pitanja.

– Imat ćemo mogućnost da u jednoj bazi podataka imamo podatke o svakom korisniku, znat ćemo koliko prima invalidninu, odnosno koliko ima primanja iz nadležnosti županija a koliko iz Federacije BiH – kazao je ministar Bukvarević.

Sudionici tog sastanka razmatrali su i daljnje aktivnosti u procesu provođenja presuda Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine koje se odnose na zakone koji reguliraju prava boračke populacije.

– Dogovoreno je zajedničko djelovanje u realizaciji prijedloga zakonskih rješenja koji se trebaju uputiti Vladi FBiH – kazao je federalni ministar.

Napomenuo je kako je na sastanku dogovoren nastavak suradnje te da je istaknuto kako su zahtjevi braniteljskih populacija puno veći od realnih mogućnosti, kako Federacije BiH, tako i županija.

– Kada udružimo energiju županija i Federacije BiH moći ćemo bar poredati prioritete da bar osnovne stvari riješimo kada su u pitanju zahtjevi braniteljske populacije – kazao je Bukvarević.

(Fena)

sda.ba