Bukvarević najavio povećanje invalidnina za 1,5 posto

sallko

Bukvarević najavio povećanje invalidnina za 1,5 posto


Federalna Vlada na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrala je Prednacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica i dala punu podršku što hitnijem sistemskom rješavanju ovog važnog društvenog problema. Prema riječima Salke Bukvarevića, resornog ministra, Vlada je zadužila Ministarstvo za pitanja boraca, na čijem se čelu nalazi, da za narednu sjednicu pripremi prijedlog uredbe o pravu na osnovno osiguranje demobilisanih branilaca.

– Prema ovoj uredbi, pravo mogu ostvariti demobilisani borci koji imaju 60 godina i više i nemaju nikakvih drugih primanja i žene borci koje imaju 50 godina i nemaju drugih primanja. Drugi zaključak je da Ministarstvo hitno, zajedno sa Federalnim zavodom za zapošljavanje, pokrene sve projekte i programe koji se odnose na zapošljavanje, prije svega djece šehida i poginulih boraca, a naravno i svih drugih boračkih kategorija – rekao je Bukvarević na današnjoj konferenciji za novinare.

Naglašava kako je utvrđena i hitna obaveza Ministarstva da pripremi odluku o usklađivanju isplatnih koeficijenata i visine osnovice za invalidnine i naknade ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih.

– Ministarstvo je zaduženo da do naredne sjednice pripremi tu odluku. Vodeći računa o raspoloživim sredstvima mi smo već dali inicijativu da to bude povećanje za 1,5 posto. I možemo kazati da je to prvi put za posljednjih pet godina da dolazi do povećanja invalidnina za RVI i porodice poginulih – najavio je Bukvarević.

Dodao je da je prije donošenja zakona o pravima demobilisanih porodica i članova njihovih porodica neophodno zatražiti u što kraćem roku mišljenje o zakonu od svih kantona, Saveza gradova i općina i MMF-a.

Federalna Vlada danas je dva sata posvetila Prednacrtu zakona o pravima demobilisanih boraca i svi su se složili da ovaj zakon treba što prije donijeti.

Danas je bilo riječi i o zapošljavanju boračkih kategorija u ovoj godini sa fokusom na djecu šehida, pa je na konferenciji za novinare izneseno da će u ovoj godini za taj projekat, udruživanjem sredstava više kantona i Federalnog zavoda za zapošljavanje, biti izdvojeno 1,6 miliona maraka i planira se pomoći u zapošljavanju oko 200 šehidske djece.

Na novinarsko pitanje da prokometira najave demobilisanih boraca o protestima koje planiraju organizirati 15. aprila u ZDK, Bukvarević je rekao kako svakodnevno razgovara sa predstavnicima boračkih organizacija i podsjeća da zakon o demobilisanim borcima neće moći biti tako brzo donesen kako borci traže, ali je zato Vlada naložila da se donese naprijed spomenuta uredba kojom će se pomoći najugroženijim borcima.

– Smatram da 15, aprila, na Dan slavne Armije RBIH, nijedan borac ne bi trebao da protestuje, te da se na taj dan treba slaviti – rekao je Bukvarević.

Faktor.ba