Bukvarević: Maksimalan mjesečni iznos po borcu će biti 270 KM, minimalan 60 KM

f5a11cdaf0771d4d5cdce3cf1bfa9979 XL

Bukvarević: Maksimalan mjesečni iznos po borcu će biti 270 KM, minimalan 60 KM

Ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević rekao je kako je zakonom predviđeno da demobilisani branilac koji je napunio 57 godina život i ima najmanje 12 mjeseci učešća u oružanim snagama, te koji je najmanje 12 mjeseci na birou i bez prihoda, imat će mjesečnu naknadu koja će se utvrđivati tako što će se broj tih mjeseci pomnožiti sa pet KM.

– Konkretno, imamo ljude koji imaju maksimalno 54 mjeseca učešća u oružanim snagama, koji su od samo početak do kraja bili, oni će dobiti 270 maraka, a ovi koji su bili 12 mjeseci dobit će 60 KM – rekao je on.

Na pitanje da li će borcima biti retroaktivno isplaćen novac koji su očekivali početkom jula, rekao je da zavisi od Parlamenta.

– Bila je radna grupa od 30 ljudi, trudili smo se napraviti tekst koji je realan i provodiv. Očekujemo da Parlament usvoji tekst. Očekujemo da do kraja jula mjeseca da završimo sav posao i da ljudi mogu početi predavati svoje zahtjeve. Osnovne karakteristike zahtjeva je vraćanje prava od 2010. godine koja su ukinuta. Zakon predviđa 16 prava koja u pojedinim kantonima ostvaruju borci. Prvi cilj je ujednačavanje prava na cijeloj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. Drugi cil je da demobilisani branioci koji imaju 57 godina i više, a nemaju platu, nemaju dovoljno radnog staža i teško će ih sad neko zaposliti, ne mogu u penziju – da se osigura kakva, takva egzistencija – rekao je on.

(Interview.ba, N1)