Bužim: Svečano otkriveno spomen-obilježje ponosa i pobjede Armije BiH

buzimm 2

Bužim: Svečano otkriveno spomen-obilježje ponosa i pobjede Armije BiH

U okviru manifestacije “Slobodarski dani viteškog grada Bužima”, koja se održava 23. put, održana je svečanost otvorenja spomen-obilježja “Ponosa i pobjede Armije Republike BiH” koje se nalazi na lokalitetu Ćorkovača, mjesta nadomak pogibije rahmetli generala Izeta Nanića.

Svečanosti su, pored brojnih lokalnih zvaničnika, prisustvale i brojne ličnosti iz vjerskog, kulturnog i političkog života Unsko-sanskog kantona i Federacije BiH, među kojima su i Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i ministar za boračka pitanja USK Dževad Malkoč. Spomen-obilježje zvanično su otkrili Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja,  Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona i Zikrija Duraković, načelnik Općine Bužim.

 

Nakon toga prisutnima se obratio Edhem Eminić, predsjednik Organizacionog odbora za izgradnju spomen-obilježja koji je govorio o samoj inicijativi i toku gradnje ovog, za Krajinu, najznačajnijeg historijskog spomenika.

 

Prema riječima Salke Bukvarevića, federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, obaveza i zadaća države je da obilježava značajne datume i mjesta pobjede Armije Republike BiH jer su pripadnici Armije Republike BiH najzaslužniji što danas imamo cjelovitu državu Bosnu i Hercegovinu koja je spašena i sačuvana od agresije.

 

– Od srca čestitam bužimskim patriotama što su izgradili ovako jedan lijep spomenik u čast pobjedama Armije Republike BiH, u čast našeg generala Izeta Nanića, heroja odbrane BiH jer da nije bilo žrtve naših šehida, ne bi bilo niti Bosne i Hercegovine. Da nije bilo branilaca BiH i Božije pomoći ne bi bilo ni BiH – kazao je ministar Bukvarević.

 

Ministru Bukvareviću, premijeru Rošiću i ministru Malkoču, kao i mnogim drugim,  ovom je prilikom uručena i zahvalnica za pomoć u izgradnji ovog spomenika.

 

Govoreći o spomen-obilježju na Ćorkovači kao svojevrsnom građevinskom pothvatu koji simbolizira, prije svega, mjesto bitaka u kojima je poginuo najveći broj šehida s područja grada Bužima i naravno pogibiju rahmetli generala Izeta Nanića, premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić je naglasio značaj jedinstva Bošnjaka i njihovih političkih predstavnika kazavši da samo na taj način Bošnjaci kao narod mogu opstati u budućnosti.

 

– Neprijatelji Bosne i Hercegovine se nisu umirili. Oni rade i danas. Negira se genocid, ismijava se sa žrtvama zločina, a sami zločini se pokušavaju relativizirati, a zločinci veličati i glorificirati. Odavde trebamo slati poruke jedinstvenosti i cjelovitosti borbe za Bosnu i Hercegovinu koja će zasigurno još trajati i ne smijemo dozvoliti da neki među nama za ovosvjetske interese izdaju ono najsvetije što smo mi uradili zajedno, a to je 5. Korpus Armije Republike BiH i njegova svijetla borba – naglasio je premijer Rošić.

 

U okviru manifestacije, posjećen je mezar i mjesto pogibije legendarnog komandanta 505. bužimske viteške brigade 5. korpusa Armije RBiH, nosioca “Ordena heroja oslobodilačkog rata”  Izeta Nanića, koji je izgubio život 5. augusta 1995. godine.

 

Kabinet ministra

buzimm 1

buzimm 3

buzimm 4