Bosna i Hercegovina se oprostila od 284 žrtve genocida u Prijedoru

140720015.20 xl

Bosna i Hercegovina se oprostila od 284 žrtve genocida u Prijedoru


Jučer u Kozarcu su ispraćene 284 žrtve genocida u Prijedoru. Prije samog klanjanja dženaze prisutnima su se obratili i neki članovi porodica, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, bihaćki muftija Hasan ef. Makić, kao i glavni kozarački imam Amir ef. Mahić te reis reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je proučio istu dovu koja se uči svake godine i na dženazi 11. jula u Potočarima.

Dženazi je prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ali se nije zvanično obraćao tokom komemorativnog skupa.

U Šehidskom mezarju Bišćani je ukopano blizu 80 civilnih žrtava, prijedorskih očeva, braće, sinova koji su mahom ubijeni ispred svojih domova, odvedeni u logore, mučeni…

Među žrtvama koje su uglavnom ekshumirane iz masovne grobnice Tomašica je 24 njih sa prezimenom Kadirić, 21 sa prezimenom Hegić, 10 sa prezimenom Duratović, 15 sa prezimenom Mrkalj, 13 Čauševića, 13 Karagića, po četvero Vojnikovića i Zahirovića. Najmlađa žrtva je 13-godišnji Elvis Šarčević, a najstarija Salih Kadirić koji je imao 77 godina. Među žrtvama je i 12 maloljetnika, a svi oni su ubijeni u ljeto 1992. godine i pronađeni u Tomašici, kao i tri žene koje će biti ukopane.

sda.ba