Bošnjaci gurnuli Hrvate Dodiku

tihs

Bošnjaci gurnuli Hrvate Dodiku

 

Spreman na kompromise, u sporazumu šestorke oko državnog Vijeća ministara vidi veliku prigodu za zaokret u BiH. Očekuje popravljanje odnosa između Hrvata i Bošnjaka. Primjetne su stalne žaoke iz redova SDP-a koji odgovornost za sve što ne valja prebacuje na SDA. Kako gledate na ove poruke, ljuljaju li temelje koalicije?

Te žaoke ako mislite na ono što je konkretno gospodin Komšić mislio …

Ali i Nikšić koji je konkretno kritizirao prijašnju vlast …

Pa ponekad i Nikšić ima takve istupe i oni ne doprinose rješavanju problema nego produbljuju probleme. U našim odnosima nije korektno to iznositi na taj način jer i mi imamo brojne primjedbe na rad nekih ministara iz SDP-a, međutim te probleme pokušavamo rješavati u okviru Vlade.

Kako općenito gledate na rezultate rada Vlade Federacije BiH koju čine i dvije hrvatske stranke?

Sam rad Vlade se odvija korektno i samo u jednome slučaju su preglasani SDA-ovi ministri. Međutim još se nismo susreli s onim važnijim pitanjima koje treba rješavati. Postoje određeni zastoji u investicijskim procesima, pitanju gradnje koridora Vc. Jednako tako ne vidimo naznake početka investicija kada je u pitanju energetski sektor. Tu se mora raditi brže i očekujemo da u ovoj godini ti rezultati budu vidljivi.

Sve se glasnije nagađa oko rekonstrukcije vlasti u FBiH koja bi bila rezultat dogovora vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka. Znate li što o tome i kako vi gledate na to kao mogućnost?

Ne znam da postoji taj dogovor ali znam da se gospodin Lagumdžija žestoko protivi tome. Nije to gospodin Čović u zadnjim susretima stranaka spominjao. Bilo je određenih varnica između mene i Lagumdžije upravo oko toga.

Što vi mislite oko mogućnosti da se to ipak napravi?

Treba sačekati dvije stvari, prije svega vidjeti kako će funkcionirati Vijeće ministara pa i županijske Vlade. Ako odnosi između dva HDZ-a s jedne strane i SDP-a i SDA-a s druge strane budu dobri, to će biti ozbiljan razlog za razmišljanje o tome. Treba to jednostavno prepustiti vremenu.

Na izvjestan način se prenaglašava, a s druge strane evidentno je da su najvažnije hrvatske i srpske stranke trenutačno puno bliže u međusobnim odnosima nego što su bošnjačke. Kako na to gledate i je li realno da se ispeglaju odnosi između Hrvata i Bošnjaka?

Nažalost to je tako. Ja sam to javno rekao i govorio sam gospodinu Čoviću da se sve više formira blok dva HDZ-a sa SNSD-om i SDS-om i to ne samo u Vijeću ministara nego i u Parlamentu. Takva je situacija i u pitanjima u kojima je HDZ bio bliži politici bošnjačkih stranaka, no sada je glasovao kako je SNSD tražio. Ja to ipak shvaćam kao prolaznu fazu i posljedicu činjenice da dva HDZ-a nisu u vlasti u Federaciji. To, međutim, treba vratiti natrag u normalne okvire. O tome sam razgovarao s Čovićem i dugoročno dogovorimo kako nadići takvo stanje.

Vidite li odgovornost bošnjačkih stranaka što su se Hrvati tako postavili jer su Bošnjaci postavili hrvatske stranke koje ovaj narod većinski nije birao?

Jednim dijelom vidim da su neke politike u Bošnjaka, ne SDA, gurnule gospodina Čovića i gospodina Ljubića u ruke Dodiku. Nadam se da će novi sporazum, pa i sporazum Lagumdžije i Čovića, okrenuti stvari u drugom smjeru.

(Večernji.ba)

sda.ba