Blokada i nerad državnih institucija suprotni interesima i zahtjevima bh. građana i naroda!

press-nakon-sastanka-banja-luka1-400x211

Blokada i nerad državnih institucija suprotni interesima i zahtjevima bh. građana i naroda!

 

Stranka demokratske akcije podržava opravdane proteste i zahtjeve građana Bosne i Hercegovine prezentirane na mirnim protestima u Sarajevu kao odraz njihovog nezadovoljstva (ne)radom i aktivnostima stranaka parlamentarne većine (SDP, SNSD, HDZ BiH, SBB, SDS i HDZ 1990) i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.


Vladajuća garnitura i ministri u Vijeću ministara pokazali su da nisu u stanju rješavati nagomilane probleme sa kojima su država Bosna i Hercegovina i njeni građani najozbiljnije suočeni od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. To su provođenje presude u predmetu Sejdić & Finci, provođenje presude Ustavnog suda BiH o knjiženju vojne i državne imovine, donošenje zakona o JMBG u skladu sa Ustavom BiH itd. Nerješavanje ovih i drugih problema dovelo je do stagnacije kako u procesima unutarnje integracije države i društva, tako i njenog puta prema EU i NATO, dok su građani onemogućeni u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava.

Pozivamo sve parlamentarne stranke da prestanu blokirati rad državnih institucija, prije svega Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine te da ne zloupotrebljavaju opravdano nezadovoljstvo i zahtjeve građana iskazane na protestima jer za to ne postoji nijedan razlog. Ne postoje nikakvi sigurnosni rizici za rad bh. institucija što su potvrdili i relevantni domaći i međunarodni subjekti. Blokiranje i nerad državnih institucija, osim što predstavljaju antidejtonsko djelovanje, suprotni su interesima i zahtjevima svih građana i naroda Bosne i Hercegovine.

sda.ba