BiH može opstati samo ako bude podjednako i bošnjačka, i srpska, i hrvatska

svecana-sjednica-go

BiH može opstati samo ako bude podjednako i bošnjačka, i srpska, i hrvatska

 

“Bosna i Hercegovina treba i može da opstane samo ako je podjednako i bošnjačka, i srpska, i hrvatska i to na svakom pedlju BiH”, kazao je danas u Sarajevu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić na svečanoj sjednici povodom 23. godišnjice Stranke, prenosi Fena.


Govoreći o tome kakva je SDA, kazao je da je SDA bosanskohercegovačka, narodna i evropska stranka. SDA je politički stabilna i jedinstvena stranka.

“SDA jeste i ostat će jedinstvena stranka. U interesu BiH, našeg naroda i jedinstva SDA, a, nažalost, naših političkih oponenata, mi smo postigli visoki stepen suglasnosti i odlučili da umjesto kongresa održimo konvenciju da bismo jedinstveni i jači odgovorili na današnje izazove i probleme s kojima je suočena BiH, uključujući popis stanovništva, ustavnu reformu, put ka članstvu u EU i NATO-u. U toku je kadrovska rekonstrukcija SDA, od državnog do općinskih nivoa da bi SDA bila što jača kako bi odgovorila izazovima aktualne političke situacije”, kazao je Tihić.

tihic-izetbegovic-i-softic

Govoreći o aktualnoj političkoj situaciji, predsjednik SDA je kazao da sadašnja situacija u nekim segmentima podsjeća na 1991. godinu.

“U toku je blokada institucija BiH. Za razliku od 1991., kada su neustavno formirane SAO pokrajne, današnje blokade zasnovane su na mehanizmima koji postoje u Dejtonskom ustavu”, kazao je Tihić.

I ove godine ćemo, kao i 1991., dodao je, imati popis stanovništva.

“Cijeli spektar događaja i pokazatelja upozoravaju da bi u entitetu RS mogao biti izvršen popisni inženjering. Ovoga puta bi se to moglo dogoditi zahvaljujući glasovima bošnjačkih ministara u Vijeću ministara BiH (Zlatko Lagumdžija, Fahrudin Radončić i Zekerijah Osmić) koji su glasali za prijedloge srpskih ministara iz RS-a i čija je posljedica mogućnost popisnog inženjeringa u RS-u. Nema sumnje da je riječ o provedbi dogovora Lagumdžija-Dodik i SDA pokušava da to spriječi. Zavisno od razvoja situacije i od toga da li će naše primjedbe biti uvažene, mi razmišljamo da krajnja mjera bude poziv SDA za bojkot popisa stanovništva”, kazao je Tihić.

Nažalost, dodao je, u ovom periodu SDA nema potreban izborni kapacitet da efikasno spriječi sve pokušaje razgradnje države BiH i njenih institucija, jer je opozicija na državnom nivou.

Trudimo se da i u datim okolnostima spriječimo takve namjere. To destruktivno djelovanje uspijevamo zaustaviti na nivou Federacije BiH i u nekim kantonima, a na državnom nivou je to teže jer vladajuća koalicija pet stranaka ima dvotrećinsku većinu.

“Na kraju, šta reći kada je riječ o ukupnoj situaciji u BiH? Osim neodgovornih lidera vladajuće koalicije i njihove politike, osnovni uzrok za ovakvo stanje je skup, nefunkcionalan i diskriminirajući politički sistem oktroiran Vašingtonskim i Dejtonskim sporazumima. Ranije je nefunkcioniranje sistema pravdano izgovorom da su na vlasti nacionalne ili nacionalističke stranke. Od 2010. godine na vlasti su socijaldemokratske stranke i njihovi partneri, a u BiH nikada nije bilo gore”, kazao je Tihić.

Rješenje za postojeće i sve druge krize, istaknuo je, ne vidimo bez ustavne reforme, barem u onom dijelu koji će omogućiti normalno funkcioniranje države BiH na putu za članstvo u EU i NATO.

“Inicijativa za izmjene Ustava Federacije BiH pod pokroviteljstvom američke ambasade može biti osnova za razgovore. SDA ima niz primjedbi, posebno kada je u pitanju Mostar i drukčija teritorijalna organizacija. Mostar ne može biti tretiran kao druge općine jer je on dejtonska kategorija. SDA je protiv crtanja novih karata samo u Federaciji BiH. Pitanje teritorijalne organizacije treba ostaviti za razgovore o ustavnoj reformi na nivou BiH ili pak ukinuti sve kantone”, kazao je Tihić.

(Oslobođenje)
sda.ba