Bakir Izetbegović u Banjoj Luci: Srce mi je puno kada vidim obnovljenu Ferhadiju

150904051.1 xl-400x269

Bakir Izetbegović u Banjoj Luci: Srce mi je puno kada vidim obnovljenu Ferhadiju

Dijeljenje


Predsjednik SDA Bakir Izetbegović posjetio je Ferhat-pašinu džamiju i tom prilikom se sastao sa banjalučkim muftijom Osmanom ef. Kozlićem.

“Danas mi je srce puno kada vidim obnovljenu Ferhadiju”, izjavio je Izetbegović i ovom prilikom se zajedno sa ostalim članovima Predsjedništva SDA upoznao sa radovima koji se privode kraju na obnovi čuvene džamije porušene 1993. godine.

“Želimo i da položaj Bošnjaka bude ovako lijep kao što je obnovljena Ferhadija. Treba raditi na tome, prestanku diskriminacije i pritiska koji se intenzivira u posljednje vrijeme na Bošnjake i kada je u pitanju školski program, participacija u administraciji, policiji u RS-u, te da se riješe i napadi na Bošnjake” istakao je Izetbegović.

Svečano otvaranje Ferhadije planirano za 7. maj 2016. godine, a da se do tada planira urediti administrativna zgrada i ostali objekti u okolini. Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija, izgrađena je 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu i bila je uvrštena u kulturnu baštinu BiH 1950. godine, a kasnije i na listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a.

sda.ba