Bakir Izetbegović: SDA će ponuditi Alijin put

bakirosl

Bakir Izetbegović: SDA će ponuditi Alijin put

Obećao sam otvaranje 1.000 radnih mjesta mjesečno, što je veoma ambiciozno obećanje i čija realizacija bi mnogo značila armiji nezaposlenih koju ste pomenuli. Obećanje dajem u ime Stranke demokratske akcije koja je uspješno vodila sve procese u modernoj Bosni i Hercegovini kada je imala potrebnu podršku naroda i birača, kazao je, između ostalog, predsjedavajući Izetbegović u intervjuu za Oslobođenje.

Gospodine Izetbegović, kad će Bosna i Hercegovina u NATO i Europsku uniju?

Prije svega, potrebno se pokrenuti iz zastoja koji traje već godinama. A zastoj ćemo prevazići kad se politički lideri odgovorni za stanje u zemlji, i njen napredak na putu ka EU i NATO, počnu odgovornije odnositi prema ovim procesima od vitalnog interesa za BiH.

Po apelaciji predsjednika Tihića riješeno je pitanje državne imovine, a time i tzv Talinski uslov koji se odnosi na imovinu oružanih snaga. Nažalost, Milorad Dodik političkim manevrima izbjegava da provede ovu odluku Ustavnog suda, odluke Predsjedništva BiH i obaveze koje proizilaze iz Zakona o odbrani a koje se odnose na pristupanje BiH NATO-u.

Također, nije tajna da su predstavnici SDA kreirali skoro sve što je ponuđeno u maratonskim pregovorima po presudi Sejdić-Finci. Svi ostali su znali šta neće, tražili nemoguće, kupili jeftine predizborne političke poene. Ne može SDA sama biti generator promjena a svi ostali pasivni posmatrači ili kočničari. Nadati se da će oktobar donijeti promjene.

Na našu zemlju sručile su se ove godine i elementarne, a ne samo političke nesreće: pola Bosne se bori s posljedicama poplava, zemljotres i gorski udar zarobili su rudare u Raspotočju, kiša je uništila usjeve. Pa ipak, važnije od svega je da se bliže izbori: zašto se tako dugo čekalo za pomoć ugroženom stanovništvu i molim Vas, hoće li makar poslije 12. oktobra biti nade da će narod dobiti krov nad glavama?

Nisu izbori važniji, niti su oni aktivnost koja ometa borbu protiv posljedica niza katastrofa koje su pogodile zemlju. Naprotiv, izbori su šansa da se osiguraju pozitivne promjene, da birači daju mandat sposobnijoj i odgovornijoj garnituri političara.

A što se tiče sporosti u otklanjanju posljedica poplava i klizišta, tu zaista ima razloga za nezadovoljstvo. I vlast na raznim nivoima, i donatori, bi trebali brže reagovati, već smo izgubili topliji dio ljeta.

Ali nisu svi čekali i sporo reagovali. Predsjedništvo BiH je uradilo svoj dio posla koji je počeo angažovanjem Oružanih snaga a rezultirao dobro organizovanom donatorskom konferencijom u Briselu. Animirali smo i niz direktnih donacija za gradove i sela u dolini Bosne i u Posavini. Niži nivoi vlasti bi morali brže reagovati i iskoristiti te šanse.

Vaša predsjednička kampanja potpuno je naslonjena na tursku priču: šta je Bosni Turska?

Moja izborna kampanja još nije počela, a kad počne bit će bazirana na rezultatima koje sam postigao u posljednjem mandatu i na planu rada za dolazeći mandat. Ta kampanja će biti kompatibilna sa kampanjom SDA koja će se bazirati na realnoj i kvalitetnoj izbornoj platformi. Radili smo tu platformu mjesecima, u nju je ugrađeno znanje i iskustvo najuspješnijih eksperata i privrednika u BiH. A što se tiče odnosa Turske i Bosne, pa i mojeg prijateljstva sa Erdoganom, Davutogluom i Čavušogluom, sve je to višestruko korisno za BiH. Bosni je Turska moćan prijatelj. Prijatelj koji joj pomaže i ne traži ništa zauzvrat.

Podržava nas snažno u našim aspiracijama za članstvo u NATO i Evropskoj uniji, kao predstavnik OIC konstruktivno djeluje u Vijeću za implementaciju mira, pomaže proces pomirenja i normalizacije odnosa na Balkanu kroz proces Trilaterale BiH-Srbija-Turska, putem TIKE obnavlja mostove, čaršije, medrese i džamije, gradi škole i ambulante, ohrabruje turske biznismene da investiraju u BiH, odobrava kredite sa simboličnim kamatama koje pomažu održivi povratak itd.

Najnoviji, veoma značajan vid pomoći, za koji sam lobirao godinama, je otvaranje turskog tržišta za meso proizvedeno u BiH. Radi se o preferencijalnom aranžmanu od 15.000 tona mesa godišnje koji može staviti u funkciju, u svrhu proizvodnje silaže, svo neobrađeno poljoprivredno zemljište u Bosni i Hercegovini.

Obećali ste prošle sedmice 1.000 novih radnih mjesta: u čije ime dajete obećanje, kako i na koji način zamišljate odnosno kojom dinamikom kanite to ispuniti i šta uopće ta cifra znači čitavoj plejadi od 520.000 nezaposlenih Bosanaca i Hercegovaca?

Obećao sam otvaranje 1.000 radnih mjesta mjesečno, što je veoma ambiciozno obećanje i čija realizacija bi mnogo značila armiji nezaposlenih koju ste pomenuli. Obećanje dajem u ime Stranke demokratske akcije koja je uspješno vodila sve procese u modernoj Bosni i Hercegovini kada je imala potrebnu podršku naroda i birača.

U posljednjih osam godina ta podrška je umanjena, dobile su je druge stranke. I svjedočili smo zaustavljanju reformskog procesa, političkoj konfuziji i ekonomskoj depresiji. SDA je u proteklim decenijama otvorila deomokratske procese u BiH, organizovala odbranu od agresije, vodila posljeratne reformske procese i procese obnove zemlje i privrede.

I vodila dosljednu socijalnu politiku i brigu o stotinama hiljada prognanih, ranjenih, demobiliziranih, o porodicama šehida i poginulih boraca. Svaki posao i zadaću koju smo sebi zadali smo i završili. Taj posao i zadaća u narednoj dekadi su reforme i jačanje države, obnova privrede, zapošljavanje, odlučna borba protiv kriminala i korupcije.

Kao što rekoh izradili smo veoma jasnu, preciznu i sadržajnu izbornu platformu čija je srž stvaranje poslovnog ambijenta i stavljanje u funkciju bogatih prirodnih resursa kojim BiH raspolaže. Potrebna nam je snažna podrška birača kako bismo ojačali kompletnu državnu strukturu kadrovima koji su sposobni, iskusni i patriotski opredjeljeni.

Iako se ove sezone 10 kandidata bori za mjesto bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, čini se da se već sada bitka svela na dvoboj Vas i Emira Suljagića: na Suljagićevoj strani su mladost, doktorska titula, značajan aktivizam među povratnicima, nova politička partija i što bi rekao Željko Komšić podatak da nije rastao u svili i kadifi već odrastao u užasu Srebrenice. Koji su Vaši aduti?

Nijedan od kandidata nije rastao u svili i kadifi. To je bilo rezervisano za djecu komunističkih funkcionera. Ja nosim ime po čovjeku koji je ubijen u nacističkom konc-logoru, sin sam političkog disidenta koji je proveo devet godina u komunističkim zatvorima, i malo je bilo dana u posljednjih trideset godina koji nisu bili ispunjeni naporom i radom.

A većinom i napadima sa raznih strana ne mene i moju porodicu. Zaboravio sam kad sam zadnji put bio na godišnjem odmoru. Moji aduti su sasvim očigledni, mjerljivi i usporedivi. Moji argumenti su moja djela.

Kad je riječ o aktivizmu među povratnicima, koji pomenuste, apelacijama mog kabineta Ustavnom sudu BiH su spašene stotine hiljada državljanstava, izvršene su ispravke Zakona o premjeru i katastru u RS koji je omogućavao otimačinu povratničkih imanja, ukinuta je Uredba Vlade RS koja je omogućavala administrativno maltretiranje povratnika, mojom inicijativom je dogovorena turska kreditna linija koja je osigurala sigurnu egzistenciju za hiljade povratnika, u Doboju je počela gradnja fabrike za proizvodnju hrane koja će zaposliti povratnike i imati hiljade kooperanata upravo među povratnicima iz sve tri etničke skupine, itd.

I aktivnosti oko prošlogodišnjeg popisa stanovništva je vodila i logistički pokrivala SDA, imali smo preko 800 aktivista koji nisu žalili višemjesečni trud kako bi se svaki povratnik popisao. Na dnevnoj bazi sam pratio i koordinirao ovu akciju. Općenito, radio sam mnogo i ozbiljno u proteklom mandatu. Sreo sam, većinom više puta, sve bitne lidere na zapadu i na istoku i dobivao podršku za BiH, političku, investicionu, finansijsku.

Sa liderima u regionu sam izgradio korektne odnose a većinom i prijateljstva. U rad Predsjedništva BiH, i u odnose u BiH općenito, sam se trudio da unesem duh mirenja i saradnje. I većinom sam uspijevao u tome, uz iznimku onih kojima je konflikt cilj i način vođenja politike. A što se tiče gospodina Suljagića, ne vjerujem da će on biti glavni rival. Ipak će se u utrci koja tek slijedi Radončić probiti na tu poziciju.

Možemo li, zarad javnosti, raščistiti Vašu relaciju sa liderom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom i koaliciju SDA – SDP: hoće li, ako Vi dobijete izbore, Lagumdžiji biti povjeren mandat predsjedatelja Vijeća ministara?

Nakon što dobijemo izbore mandatar će naravno biti iz SDA. Ne znam šta će raditi Dr. Lagumdžija, vjerovatno je vrijeme da se odmori nakon svih napora, stresova i obrata kroz koje je prošao uglavnom vlastitom voljom.

Šta se događa u SDA: na nedavnom savjetovanju u Fojnici neki su članovi Glavnog odbora i javno zamjerali što je potpuno zaboravljen predsjednik stranke Sulejman Tihić; Vi ste pak, neki dan, najavili da ćete mu uveče 12. oktobra tražiti muštuluk. Da li su prevaziđene unutarstranačke nesuglasice i vjerujete li da će Vaše stranačke kolege tokom kampanje navijati i za Vas i za SDA?

Mislim da će ta podrška ovaj put biti jača i iskrenija nego je bila 2010. Osjećam to u svakom susretu sa ljudima koji su bili na drugoj strani u vrijeme kongresa SDA koji je rezultirao stvaranjem frakcija u stranci, pa i poslije njega.

A predsjednik Tihić nije zaboravljen, dapače, mislim da bi i on i članovi njegove porodice ponekad voljeli da ga manje nazivamo, posjećujemo, pa i zamaramo time.

Zašto Bosna i Hercegovina šuti o ukrajinskoj krizi?

Bosna i Hercegovina ima vrlo jasne stavove kada je u pitanju suvrenitet i teritorijalni integritet zemalja članica OUN, a time i Ukrajine. Nismo dodatno potvrđivali ove stavove, i ja nisam insistirao na sjednici Predsjedništva BiH koja bi se očitovala o dešavanjima u Ukrajini jer nisam htio iskušavati spremnost kolege Radmanovića da se javno svrsta i opredijeli protiv Rusije i Putina.

Nadam se da će se naći prihvatljivo rješenje za Ukrajinu i da neće doći do daljih zaoštravanja odnosa Rusije sa zapadnom alijansom, dakle EU, NATO, SAD. A ako do toga dođe, mjesto BiH je sasvim jasno – mi smo u Evropi, i naše aspiracije su euroatlantske. Relevantne odluke, opredjeljenja i zakoni koji to potvrđuju su ranije doneseni. I mi ćemo ih poštovati i provesti.

Iznenadili ste videolinkom sa predizbornog skupa AKP-a iz Konje: jesteli svrstali BiH pod tursku zastavu?

Radi se o klasičnom izvrtanju teza u svrhu predizborne kampanje. Kazao sam upravo obratno, da Taip Erdogan nosi našu zastavu, onu koju je nosio Alija Izetbegović u krvavom bosanskom ratu.

Da su to lideri koji muslimanima vraćaju samopouzdanje, da su dokazali da i oni koji nose islam u srcu mogu biti dobri predsjednici, uspješni premijeri i ministri, da umiju napraviti državu, vojsku, organizovati ekonomiju itd.

Nakon prošlih izbora, 16 mjeseci smo čekali Vijeće ministara: šta će biti poslije ovih? Analitičari su posve sigurni da će vaša stranka saučestvovati u formiranju vlasti – s kim?

S pobjednicima, s onima koje narod želi i izabere.

Prošle sedmice Tužiteljstvo BiH i SIPA proveli su veliku akciju Damask. No, moram Vas podsjetiti: na prisustvo vehabija u BiH godinama već upozorava akademik Rešid Hafizović, zbog čega je bio progonjen od strane exreisa Cerića. Sve slutnje Hafizovićeve živimo: šta će SDA, kao najjača stranka Bošnjaka, poduzeti da otmemo djecu ovom pokretu?

Znate onaj stih – ‘ja bih svjetlo zvao mrakom, da te nije Alija’? SDA će ponuditi Alijin put, svjetlo a ne mrak. Trebamo vaspitavati našu djecu, ne prepuštati ih strancima i društvenim mrežama. Ne dovesti dotle da ih moramo hapsiti i kažnjavati, a to će se desiti ako bude nasilja.

Alija Izetbegović i njegovi suborci za afirmaciju i pravilno razumjevanje islama su vlastitom žrtvom pridobivali srca ljudi. Rizikujući i žrtvujući svoje, a ne tuđe živote. Dobrotom i praštanjem. Niko ne može nanijeti veću štetu islamu od onih koji u njegovo ime vrše nasilje. Moram priznati da dugo nisam vjerovao da je to uopšte moguće, da postoje muslimani koji se ubijanjem nevinih ljudi pokušavaju približiti Bogu.

Mislio sam da se radi o propagandi. Nažalost, uvjerili su me da je i to moguće, prihvatio sam tu užasnu činjenicu, ali ne vjerujem da ću ikada naći odgovor – zašto to rade, šta je vjeru samilosti i sabura u srcima tih ljudi preokrenulo u nemilosrdnu mržnju prema nedužnim?

Ne mogu shvatiti kako oni koji svaki namaz završe selamom, pozivom na mir, okrečući glavu na desnu a zatim i na lijevu stranu svijeta, dakle šaljući poruku mira svemu što je Bog stvorio, mogu postaviti bombu na ulicu, u školu, džamiju….

(Oslobođenje, 9. 9. 2014. godine)