Bakir Izetbegović sa predstavnicima boračkih organizacija: BiH iz aktuelne krize mora izaći još jača

news-2014-february-izetbegovic ljiljani 5 929712206-slider-400x300

Bakir Izetbegović sa predstavnicima boračkih organizacija: BiH iz aktuelne krize mora izaći još jača


Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović održao je sastanak sa predstavnicima boračkih organizacija, predstavnikom Udruženja porodica šehida i poginulih porodica BiH, predstavnikom Saveza udruženja najviših ratnih priznanja “Zlatni ljiljan”, kao i predstavnikom Saveza ratnih vojnih invalida FBiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Razgovarali smo o situaciji u zemlji. Boračke organizacije su došle samoincijativno da daju podršku miru, stabilnosti, sigurnosti i da daju svoj impuls pokretanju ozbiljnog društvenog dijaloga gdje će se rješavati uzroci ove krize”, kazao je nakon sastanka Izetbegović.

Kako je kazao, dogodio se atak na državu, ali potrebno je ići dalje.

“U politici, kažu, ništa nije slučajno i ono što u početku izgleda slučajno ispostavi se da nije bilo slučajno. Napad na institucije, atak na državu i ovaj haos se dešava samo tamo gdje je teritorije branila Armija BiH i gdje danas žive Bošnjaci. Porušene su vlade, spaljene su zgrade, ide se dalje”, pojasnio je Izetbegović.

On je poručio da će se zajedno raditi na tome da se sačuva stabilnost, da se prepozna fizionomija koja je krenula od jednog opravdanog bunta, a koja je dobila sasvim druge, opasne dimenzije.

On je pozvao sve građane da prestanu sa bilo kakvim nasilnim okupljanjima, da ne napadaju zgrade.

“Očekujem konačno da ministar sigurnosti počne da radi svoj posao”, kazao je Izetbegović.

Predsjednik Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja u FBiH Šerif Patković kazao je da kao organizacija nisu direktni učesnici protesta.

“Postoji dio boračke populacije koji je nezadovoljan statusom”, kazao je on i dodao da i nakon što je riješen njihov zahtjev-ostavke, nije se prestalo sa protestima.

On je kazao da je potrebno naći i poduzeti mjere kako bi BiH iz ove situacije izašla jača, a nikako slabija.

Patković je dodao da se ne treba i ne smije dozvoliti da neprijatelji BiH likuju i kažu da BiH nema snage da izađe iz ove situacije.

“Ja sam spreman uvijek dati život za zaštitu BiH. Ko god ponovo pokuša narušiti ustavno uređenje BiH, njene granice, integritet, neka bude spreman jer ima nas koji smo spremni dati život za BiH”, kazao je Patković.

Savez dobitnika najviših ratnih priznanja je, kako je kazao Patković, pozvao sve političke i vjerske lidere da sjednu i da se dogovore.

sda.ba