Bakir Izetbegović: Pravi se nova agenda koja će BiH izvući iz zastoja

10806446 954011897961234 7533369158779529159 n-400x266

Bakir Izetbegović: Pravi se nova agenda koja će BiH izvući iz zastoja

Dijeljenje


Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije BiH Bakir Izetbegović kazao je danas u Sarajevu da lideri političkih stranaka u BiH upravo preuzimaju usmenu obavezu da se napravi agenda koja će BiH izvući iz zastoja koji traje već nekoliko godina i koja će pokrenuti BiH na putu ka EU.

Izjavio je to nakon sastanka s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini i evropskim komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom.

Iako je sastanak sa stranačkim liderima napustio ranije, Izetbegović je dodao da je većina partijskih lidera kazala da su spremni prihvatiti principe, ali i da su ukazali na to da su i ranije potpisivani sporazumi koji nisu bili implementirani.

Smatra da imaju jedan zamah nakon održanih oktobarskih izbora te da će stvari ovoga puta ići mnogo bolje.

– Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija su kazali da su i ranije potpisivani slični sporazumi, ali da nije došlo do implementacije. Dodik je također iznio zanimljivu tezu, što nas je sve nasmijala, a to je da je SDA kočnica procesa u BiH – istakao je.

Mogherini i Hahn doputovali su danas u službenu posjetu BiH u okviru koje su razgovarali sa čelnicima institucija BiH, stranaka i članovima organizacija civilnog društva o reformama i procesu evropskih integracija BiH.

Mogherini je uoči posjete Sarajevu kazala da BiH, nakon nedavno održanih izbora, ima priliku da ponovo nastavi proces reformi da bi odgovorila na očekivanja građana i nastavila svoj put ka EU.

(Fena)
sda.ba