Bakir Izetbegović: Očekujem članstvo BiH u EU u narednih deset godina!

bakiizetbegovic013

Bakir Izetbegović: Očekujem članstvo BiH u EU u narednih deset godina!

bakirize

 

Naglašavajući činjenicu da je u prvu zvaničnu posjetu nakon preuzimanja dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, došao u Bruxelles, Izetbegović je rekao da očekuje članstvo Bosne ı Hercegovıne u EU u narednih deset godina, javila je turska novinska agencija Anadolija.

Naglašavajući važnost političke odlučnosti Izetbegović je pozvao na ubrzanje procesa članstva BiH u Evropskoj uniji te dodao da nakon tromjesečne pripreme BiH u junu planira podnijeti aplikaciju za članstvo u EU.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz, podsjetivši da je na sastanak sa Izetbegovićem zakasnio nekoliko minuta, kazao je da je to pokazatelj da je Bosna i Hercegovina korak ispred. Izrazivši zadovoljstvo činjenicom da je Izetbegović, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, za prvu zvaničnu posjetu odabrao Brisel.

Schulz je ponovio podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu prema punopravnom članstvu u EU. Na novinarsko pitanje o krivcima za političku krizu i neformiranje vlasti u periodu od 16 mjeseci u BiH, Schulz je rekao kako su mu poznati razlozi političke krize ali i kako se treba okrenuti budućnosti.

“Odbacujem sve vrste separatističkih izjava i strategija i smatram dobrim znakom spremnost velikog broja ljudi da ulože napore u smjeru integracija” rekao je on.

(Fena)

preuzeto sa sda.ba