Bakir Izetbegović o ocu Aliji, sarajevskoj jaliji, Balaševiću i gitari, Tuđmanu i Erdoganu…

bakir_nikolina

Bakir Izetbegović o ocu Aliji, sarajevskoj jaliji, Balaševiću i gitari, Tuđmanu i Erdoganu…

Neposredno pred preuzimanje dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović bio je gost TV1, u emisiji ‘Petkom s Nikolinom’.

U razgovoru s Nikolinom Veljović, Izetbegović je otkrio neke, široj javnosti, do sada nepoznate detalje iz svog života.

Govorio je o odrastanju u Sarajevu, o tome kako su ga odgojili ‘sarajevska jalija i babo Alija’, o tome kako je naučio svirati gitaru, otkrio da i danas zasvira, te da najradije svira i pjeva Balaševićeve pjesme.

Osim o lakšim temama, Izetbegović je pojasnio i svoje učešće u organiziranju otpora, te objasnio zašto ne želi biti na spisku koji se ovih dana pravi.

Također, opširno je pričao i o odnosu sa ocem, rahmetli Alijom Izetbegovićem, prvim predsjednikom BiH.

-Bio sam mu jako privržen. On je znao zabavljati plažu na taj način što mene, trgodišnjaka, zovne da uđem u plićak i da idem prema njemu, a ne znam plivati. Ja idem za njim s punim povjerenjem u duboku vodu, a onda me on u jednom momentu izvuče iz vode. Ljudi su se zabavljali tom mojom odanošću. Nekako sam tako i poslije u životu nastavio da idem za njim-kazao je, uz ostalo, Izetbegović.

Na pitanje hoće li se ponovo kandidirati za predsjednika SDA, Izetbegović je kazao da će na to pitanje odgovoriti u martu 2013. godine.

Posebno upečatljiv dio emisije bio je kada je Nikolina Veljović od Izetbegovića tražila da još jednom pojasni izjavu o liderstvu turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, potcrtavajući da je ‘osjetljivo nekoga izvan BiH nazivati našim liderom’.

-Jeste osjetljivo, ali to je u slučaju Erdogana istina. Ako neko može Franju Tuđmana, čija vojska nam je srušila most u Mostaru smatrati svojim liderom pa po njemu nazivati ulice i mostove, smatrati ga svojim vođom, zašto ja onda ne bih mogao reći to za Tajipa Erdogana, vođu moderne Turske koja je obnovila taj most i koja obnavlja međuljudske mostove i odnose na Balkanu-kazao je, uz ostalo, Izetbegović.

bportal.ba

(preuzeto sa sda.ba)