Bakir Izetbegović na javnoj tribini u Tuzli : Bh društvo ide ka ozdravljenju i ova kriza sada je dio sazrijevanja

bakiizetbegovic119

Bakir Izetbegović na javnoj tribini u Tuzli : Bh društvo ide ka ozdravljenju i ova kriza sada je dio sazrijevanja

bakiizetbegovic059
Član Predsjedništva BiH gospodin Bakir Izetbegović bio je gost javne tribine u Tuzli koju je povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine organizovala Asocijacija mladih OO SDA Tuzla uz podršku Općinskog odbora SDA Tuzla.

Izetbegović je na tribini govorio o ulozi rahmetli Alije Izetbegovića u utemeljenju države Bosne i Hercegovine, o važnosti normalizacije odnosa unutar bh društva, historijskom značaju 25. novembra i drugim važnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu poput Dejtonskog sporazuma, ulozi SDA u formiranju vlasti, ustavnoj reformi, politici Međunarodne zajednice prema BiH i dr.

bakiizetbegovic017Upitan kako danas, 16. godina poslije parafiranja Dejtonskog sporazuma vidi stanje u Bosni i Hercegovini, Izetbegović je odgovorio :
„ Kada pogledam sve ono kroz što je ova zemlja prošla u turbulentne dvije decenije i više, mislim da nije pretjerano reći da smo ipak za sobom ostavili teži i bolniji dio puta u stvaranju jedne normalne države. Dejton stalno porede sa luđačkom košuljom. Moj rahmetli otac je kazao da je to jedan nepravedan mir, ali i da je svaki rat nepravedan. Dejton je zaustavio razaranje, prije svega ubijanje ljudi, odnosno razaranje matrice duha Bosne i Hercegovine. Mislim da je tada svakako trebalo prihvatiti mir i onda se boriti za unaprijeđenje Dejtona. U BiH su čitavi narodi, etničke zajednice, bili dovedeni do međusobnog rata, istrebljenja i teško je to nekakvim Ustavom riješiti. Treba prvo da ozdravi društvo, a za to trebaju decenije da prođu. Mi smo ovdje pravili vlade od zaraćenih strana što niko nije prije radio. Danas je u Bosni i Hercegovini neuporedivo bolje stanje duha nego prije petnaest ili pet godina. Ja prije deset godina nisam mogao zamisliti da putujem Republikom Srpskom. Međutim, odnosi se polako normaliziraju. 90 % ljudi u ovoj zemlji želi istu stvar, izvjesnu budućnost za svoju djecu. Ovdje se ne mogu krojiti stvari samo po volji jednog naroda. Bitno je da se dogovorimo o onim pitanjima gdje postoji zajednički interes, gdje možemo ostvariti pomak. Društvo ide ka ozdravljenju i ovo stanje sada, odnosno ova kriza je dio jednog sazrijevanja. Do prije pet godina se u ovoj zemlji nikakvi bitni procesi nisu mogli desiti bez snažnog prisustva stranaca. Ja na to sve gledam kao na sazrijevanje i optimista sam. Narodi u BiH su naučili da žive zajedno. Sličnog su mentalnog sklopa, sistema vrijednosti i mogu da žive skupa”.


bakiizetbegovic073
Izetbegović je dao komentar i na činjenicu da se u Republici Srpskoj datum parafiranja Dejtonskog sporazuma obilježava kao praznik istakavši da je to puno pravo građana manjeg bh entiteta.  

„ U Republici Srpskoj imaju pravo da se sjete Dejtona i da ga proslavljaju. Bolje da to rade na dan Dejtona, nego npr. 9.januara kada je stvorena paradržava i paravojska 1992. koja je počinila ono što je počinila.  Mislim da im je pametnije da se drže 21.11.1995. godine jer time mogu ohrabriti sve one ljude koji su preživjeli patnju, ljudske i materijalne štete da jednoga dana od onih koji žele da slave taj datum traže odštetu za ono što su doživjeli”.

Izetbegović se kritički osvrnuo i na propuste dosadašnjih vladajućih struktura naglasivši da su određene šanse Bosni i Hercegovini izmakle zbog nemogućnosti dogovora : „ Propuštali smo mi neke šanse da unaprijedimo ovu zemlju da ne dodje do zastoja, da se nastavi trend reformi, prije svega Aprilski paket, policijska reforma. Mislim i da smo se kod ovih strateških partnera mogli dogovoriti da se na jedan zakonit način iskoriste ti resursi. Bilo je nekoliko šansi gdje nije bilo dogovora i to je ovu zemlju koštalo zastoja”.

Na samom početku tribine prisutne je pozdravio predsjednik Asocijacije mladih gospodin Edis Bajić istakavši kako je Dan državnosti Bosne i Hercegovine od velikog značaja za našu zemlju, za mlade u BiH i njihovu budućnost.

bakiizetbegovic112
Skupu se obratio i predsjednik OO SDA Tuzla, dr. Salko Bukvarević poželivši svima dobrodošlicu, a posebno gospodinu Bakiru Izetbegoviću :
„Smatramo veoma važnim i u ovim vremenima izuzetno potrebnim okupljati probosanske snage u cilju jačanja države Bosne i Hercegovine. Posebno nam je drago što je ova tribina organizovana u Tuzli, gradu koji je kroz istoriju pokazao i dokazao svoju patriotsku opredijeljenost ka odbrani i očuvanju bosanske državnosti, kao i zaštiti svih njenih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. Samo u protekloj odbrani BiH od agresije Tuzla je dala preko hiljadu šehida i poginulih boraca, oko dvije hiljade ratnih vojnih invalida, preko 20 hiljada boraca Armije R BiH” – kazao je Bukvarević.

Učešće u javnoj tribini uzeli su mnogobrojni građani Tuzle na čija je pitanja član Predsjedništva BiH gospodin Bakir Izetbegović rado i iscrpno odgovarao.

Tribina je završena upućivanjem čestitki za 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, svima onima koji BiH doživljavaju kao svoju domovinu.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla