Bakir Izetbegović: Konjević Polje je važnije od rješavanja slučaja Sejdić-Finci!

bakir-i-konjevic-polje-400x266

Bakir Izetbegović: Konjević Polje je važnije od rješavanja slučaja Sejdić-Finci!

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA, koji je prisustvovao sastanku predstavnika probošnjačkih političkih stranaka, nevladinih organizacija i predstavnika Rijaseta Islamske zajednice u BiH sa roditeljima bošnjačke djece iz povratničkog naselja Konjević-Polje u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, kazao je kako je postignut koncenzus da se na rješavanju ovog pitanja radi zajedno.


Bakir Izetbegović je kazao da ova situacija prevazilazi stranačke dogovore.

“Ovo nije samo bošnjačko pitanje, ovo je pitanje cijele države i značajnije je od rješavanja presude u slučaju Sejdić-Finci”, rekao je zamjenik predsjednika SDA. On je rekao kako su učesnici sastanka postigli visoki konsenzus i jedinstvo na kojem će raditi dok problem ne bude riješen.

“Entitet Republika Srpska ne pripada samo jednom narodu, kao ni njen obrazovni sistem. Vlasti RS-a imaju obavezu i moraju riješiti ovaj problem, a sve u skladu s Ustavom BiH i entiteta, zakonima i konvencijama o ljudskim pravima. RS će ovaj problem riješiti ili za mjesec ili za godinu, ali ima da ga riješe. Međunarodna zajednica ima svoje obaveze pred kojima uzmiče, ali je jasno šta ovdje OSCE i OHR moraju uraditi u skladu s Aneksom 4 i Aneksom 7 Ustava BiH”, kazao je Izetbegović.

On je dodao da podržava borbu za prava ove i djece širom BiH. Izetbegović kaže da su okupljeni na sastanku spremni riješiti i sličan problem u FBiH, ako postoji.

“Ovo je vjerovatno najbitnije političko pitanje u ovom času u BiH i bitnije od rješavanja predmeta Sejdić-Finci. Pogledajte koliku energiju međunarodna zajednica u BiH troši na rješavanja pitanja Ostalih, a ovdje se krše prava konstitutivnih naroda i nemamo nikakvu reakciju međunarodne zajednice”, rekao je Izetbegović.

Na pitanje novinara šta su političke stranke u FBiH i predstavnici tih stranaka u institucijama RS-a uradili po ovom pitanju, Izetbegović je kazao da su partije sa sjedištem u FBiH uradile ono što je bilo u njihovoj moći.

“Rezultat toga je da u FBiH ne postoji slučaj Konjević Polja. Mi nemamo ingerencije u Konjević Polju i zato pozivamo one koje imaju da to završe”, rekao je Izetbegović.

On je dodao da će iz budžeta FBiH biti izdvojena sredstava za podršku akcija koje će biti dogovorene na sastanku.

“Ako se ne poštuju zakoni onda ćemo angažovati advokate koji će se obratiti Ustavnom sudu BiH i sudovima u RS-u”, rekao je Izetbegović.

Šef Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik te stranke Asim Sarajlić kazao je da ima više primjera u manjem bh. entitetu o kršenju ljudskim prava.

“Implementacija zahtijeva roditelja je u skladu s Zakonom. Ali na žalost, ovdje nema političke volje onih kojima su „puna usta Evropske unije i integracija”, dok svojim građanima ne dozvoljavaju osnovna ljudska prava”, kazao je Sarajlić.

Najavio je da će se u Parlamentarnoj skupštini BiH koristiti svi mehanizmi za implementaciju rješenja, iako su predstavnici RS-a protiv toga.

“Predstoji nam velika borba, odnosno reforma ukupnog sistema. Ni u jednim momentu nećemo izdati roditelje i djecu iz Konjević-Polja”, zaključio je Sarajlić.

(Klix.ba/Vijesti.ba)
sda.ba