Bakir Izetbegović: Dočekat ćemo dan kada će ovaj praznik slaviti u čitavoj BiH

10668907 848722528501527 6528567673449756336 o-400x266

Bakir Izetbegović: Dočekat ćemo dan kada će ovaj praznik slaviti u čitavoj BiH


Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i brojne delegacije položili su jučer, povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, cvijeće na šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu. Vijenci su položeni i na mezar prvoga predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

Član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u izjavi za medije prije polaganja cvijeća na Kovačima poručio kako je Dan državnosti jedan od najvažnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine, te da je to dan kada je vraćen suverenitet i državnost u Mrkonjić Gradu prije 71 godine.

Prema njegovim riječima, 71 godinu kasnije i 19 godina nakon Daytona Bosna i Hercegovina se ponovo nalazi na jednoj prekretnici, ali ovaj put, kako je rekao, pozitivnoj.

“Mislim da ćemo imati jednu kritičnu masu političara koji su dovoljno svjesni situacije i koji su spremni da podrže suverenitet zemlje, da prestanu sa negativnom retorikom, da pokrenu zemlju iz zastoja, reformskog i ekonomskog”, poručio je Izetbegović.

Na pitanje da li se može očekivati da će se ovaj praznik slaviti u čitavoj BiH, Izetbegović je kazao kako se čeka da i takva odluka sazrije.

“Da li će to biti iduće godine, za pet ili deset, ali dočekat ćemo taj dan ako Bog da”, kazao je on.

Izetbegović, kao i brojne delegacije grada i Kantona Sarajevo i druge, ranije su položili cvijeće kod spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata Vječna vatra u Sarajevu, a to će biti učinjeno i Spomen-obilježju poginuloj djeci Sarajeva i na Spomen-parku na Vracama.

sda.ba