Bakir Izetbegović dao podršku radu Izvršnog odbora SDA Tuzla i predsjedniku Salki Bukvareviću

tribinatuzla043

Bakir Izetbegović dao podršku radu Izvršnog odbora SDA Tuzla i predsjedniku Salki Bukvareviću

 

Član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović održao u petak 28. juna ove godine sastanak sa Izvršnim odborom SDA Tuzla, neposredno prije početka tribine „ Prioritet djelovanja SDA u aktuelnoj političkoj situaciji „.

Izetbegović je upoznao nove članove Izvršnog odbora koji su izabrani u maju ove godine na Programsko-izbornoj skupštini OO SDA Tuzla. Iskazao je podršku u radu cijelom Izvršnom odboru i zaželio sretan i uspješan rad u narednom periodu.

tribinatuzla010
tribinatuzla015
Predstavljajući Izvršni odbor, predsjednik IO SDA Tuzla Salko Bukvarević kazao je da je Općinski odbor SDA Tuzla ostvario na proteklim lokalnim izborima povećanje izbornog rezultata. To je otvorilo mogućnost proširenja Izvršnog odbora. Nakon provedene procedure koju je Konvencija dala u zadatak, održana je Skupština OO SDA Tuzla na kojoj je izabran Izvršni odbor koji uz dosadašnje uključuje i šest novih članova. Lista je izglasana za 73 glasa ZA, od ukupno 79 prisutnih delegata koji su pristupili tajnom glasanju. Dva delegata su glasala ” protiv” dok su četiri listića bila nevažeća. „ Izbor novih članova Izvršnog odbora predstavlja osvježenje u radu, djelovanju i jačanju Stranke. Radi se o dosadašnjim aktivistima tima SDA koji su radili na drugim pozicijama, izuzetno kvalitetnim pojedincima posvećenim svome poslu, koji imaju mudre ideje te su kao takvi uvijek potrebni u svim organima SDA „ – kazao je predsjednik Bukvarević.

On je zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića informisao o radnim aktivnostima Izvršnog odbora SDA Tuzla, koje prije svega uključuju angažovanje u vezi sa popisom stanovništva, ali i mnoge druge značajne aktivnosti.

tribinatuzla020
O predstojećem popisu Izetbegović je rekao : „ Mi smo Bošnjaci, naša vjera je islam, naš jezik je bosanski! SDA će uraditi svoj dio posla da se naš narod na predstojećem popisu ovako izjasni. To je naša historijska obaveza i hitorijska šansa „.

Dodao je da je na ovom popisu od izuzetne historijske važnosti da Bošnjaci pokažu jasnu nacionalnu svijest o sebi, o svojoj državi Bosni i Hercegovini, o svojoj vjeri, o svom jeziku, kulturnom biću, baštini i tradicijii. Neprijatelji Bosne i Hercegovine su učinili sve da se smanji broj Bošnjaka. Zato sada ne smijemo biti naivni te sami nastaviti realizaciju takvog plana. Naziv Bosanac se odnosi na teritorijanu pripadnost državi Bosni i Hercegovini. Dužni smo objasniti narodu da integrirajuća ideja bosanstva, ako se pokuša tretirati kao etnička odrednica, može slabiti i dezintegrirati Bosnu i Hercegovinu. Srbi i Hrvati je neće pratiti, za njom se može povesti samo dio bošnjačke omladine i oslabiti bošnjački korpus koji je najjače vezivno tkivo BiH” – kazao je Izetbegović.

Sa članovima Izvršnog odbora SDA Tuzla razgovarao je o brojnim pitanjima koja se tiču rada Općinskog odbora.

tribinatuzla026
Sastanku je prisustvovao i predsjednik KO SDA TK Amir Fazlić koji je Bakira Izetbegovića upoznao sa radom Općinskih odbora SDA u cijelom Tuzlanskom kantonu.

Bakir Izetbegović istakao je da je SDA je svojom istrajnom politikom dogovaranja i uvažavanja drugog i drugačijeg dokazala koliko je jaka i koliko je upravu. „ Nedavno održana konvencija još je više ojačala i našu stranku, i našu zemlju. Uspjeli smo u konsolidaciji naših unutarnjih odnosa i promoviranju veće uloge u vođenju procesa u zemlji. Postignuta je i šansa da se ojačaju rukovodstva SDA na svim nivoima, a na prvom mjestu u Predsjedništvu stranke.

SDA nema ideološke frakcije, ali u njoj ima različitih mišljenja kao i u svim strankama. Političko majstorstvo je pomiriti ambicije većine kvalitetnih kadrova, zaustaviti unutarnje rivalstvo i tu njihovu energiju usmjeriti na rješavanje teških političkih problema sa kojima smo suočeni. Dobro je da se sada, kada je država u velikoj krizi i suočena sa velikim izazovima, SDA ne mora baviti sama sobom, nego problemima države i društva „ – kazao je Izetbegović.

Bakir Izetbegović je uz podršku IO SDA Tuzla posebno podcrtao da se u Stranci demokratske akcije moraju poštovati procedure te da se odluke mogu donositi samo kroz organe Stranke.

tribinatuzla049
Na kraju sastanka predsjednik Salko Bukvarević je Bakiru Izetbegoviću u ime Izvršnog odbora SDA Tuzla uručio umjetničku sliku autora Fikreta Jahića Vršanina. Ovo je zapravo rođendanski poklon, a članovi IO SDA Tuzla kazali su da im je izuzetna čast da je predsjednik baš na svoj rođendan došao u Tuzlu.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla