Bakir Izetbegović danas u Londonu glavni govornik

bakir london

Bakir Izetbegović danas u Londonu glavni govornik


Ujedinjeno Kraljevstvo jedinstveno je na svijetu u obilježavanja sjećanja na genocid u Srebrenici sa preko dvadeset raznih događanja. Izetbegović će danas održati govor zajedno sa engleskim političarima i haškim sucima.

Britanska humanitarna organizacija “Remembering Srebrenica” organizovat će Dan sjećanja na Srebrenicu u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) od 6. do 13. jula kada će biti održana tri nacionalna i više od 20 lokalnih događaja širom UK-a.

Četvero preživjelih, članica Udruženja „Majke Srebrenice”, Hatidža Mehmedović, Mejra Đoguz, Fatima Dautbašić Klempić i Nirha Efendić, te dirigent Emir Nuhanović, filmski reditelj Adis Bakrač i francuski kompozitor Éric Breton prisustvovat će glavnim događajima.

Preživjeli će podijelit svoje životne priče, dok su umjetnici za ove glavne događaje komponovali dva djela i snimili film za ovu priliku. Majke i preživjeli će prisustvovati većem broju sastanaka na visokom nivou s političarima i vjerskim liderima, uključujući i sastanak sa zamjenikom premijera UK-a Nick Cleggom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović bit će glavni govornik na prijemu koji će se održati danas u Londonu. Na ovom događaju govorit će i predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron, te u ime zemlje domaćina, ministrica u vladi UK pri Ministarstvu vanjskih poslova, ujedno i ministrica za vjere i zajednice baronesa Sayeeda Wars.

Škotska i Vels će također po prvi put upriličiti događaje u znak sjećanja na Srebrenicu. Na oba događaja prisustvovat će brojni ministri i vjerski lideri od kojih će se neki i obratiti prisutnima.

Humanitarna organizacija i njeni volonteri pripremili su program s više od 20 događaja širom zemlje. Oni će se održavati u centrima lokalnih zajednica, policijskim stanicama, džamijama, crkvama, vijećima, te u katedrali, a prisustvovat će brojni lokalni lideri i visoke zvanice.

“Od prvog obilježavanja Dana sjećanja na Srebrenicu prošle godine svijest javnosti o genocidu je znatno porasla. ‘Remembering Srebrenica’ je ponosna što je do sada prikupila više od 100 obećanja delegata koji su učestvovali u obrazovnom programu ‘Lekcije iz Srebrenice'”, rekao je predsjedavajući organizacije “Remembering Srebrenica” Waqar Azmi.

Dodao je da su ispunjavanje ovih obećanja, te podrška britanske vlade omogućili održavanje „Remembering Srebrenica – sedmice sjećanja”, navodi se u saopćenju britanske humanitarne organizacije Remembering Srebrenica.

(Haber)

sda.ba