Ćatić: Za nas koji nismo našli najmilije jedna noć je duga, a kamoli 20 godina

ff3abdf7bc5b849f519f717655250605

Ćatić: Za nas koji nismo našli najmilije jedna noć je duga, a kamoli 20 godina

Dijeljenje


Članice Udruženja “Žene Srebrenice” već dvije decenije svakog 11. u mjesecu mirnom protestnom šetnjom u Tuzli domaću i svjetsku javnost podsjećaju na genocid nad Bošnjacima koji se dogodio u Srebrenici 1995. godine. Ni danas, uprkos kišnom vremenu, njihova mirna protestna šetnja nije izostala.
Okupljanje učesnika protestne šetnje počelo je u 12 sati na Pingi, odakle je kolona krenula do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli.

-Po ko zna koji put s ovih protesta šaljemo poruku da nismo zadovoljni procesom identifikacije i ekshumacije – izjavila je za Fenu predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

Ocijenila je da taj proces traje jako sporo, osudivši činjenicu da se ratni zločinci još kreću slobodno.

-Za nas koji nismo još našli posmrtne ostatke članova svojih porodica, jedna noć je duga, a kamoli 20 godina – poručuje Ćatić.

Članica Udruženja “Žene Srebrenice” Nura Begović u izjavi za Fenu je istakla da je u proteklom ratu u BiH izgubila 16 članova uže porodice, a između ostalih izgubila je brata koji ni nakon 20 godina nije pronađen i identifikovan.

-Porodice umiru, a nisu pronašle posmrtne ostatke svojih najmilijih. Moja majka je umrla, a da nije našla tijelo svog jedinog sina – kazala je.

Navodi da su porodice stradalih u genocidu u Srebrenici istrajne u borbi za istinu i pravdu te zahtijevaju da se ubrza proces ekshumacije.

-Želimo da se kazne oni koji su počinili zločine i da odgovorni kažu gdje se nalaze masovne grobnice, da konačno nađemo posmrtne ostatke članova naših porodica -dodaje Begović.

Protestnoj šetnji u Tuzli danas su se, osim građana Tuzle, pridružile i žene iz Udruženja žena iz Srebrenika, te Asocijacije žena Gornja Tuzla, Simin Han i Poljice.

Džemat Poljice nakon protestne šetnje u Gradskoj džamiji u Tuzli poklonit će hatma- dovu za žrtve genocida u Srebrenici.

(tuzlarije.net – Agencija Fena)