Asocijacija mladih SDA: Podržavamo projekte Federalnog ministarstva za boračka pitanja koji imaju za cilj zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije

13105792 10209215947859045 928031931 o-1024x576

Asocijacija mladih SDA: Podržavamo projekte Federalnog ministarstva za boračka pitanja koji imaju za cilj zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije

Dijeljenje


Asocijacija mladih SDA je dana 29.04.2016. godine održala sjednicu Predsjedništva Asocijacije, te saopćenje za javnost prenosimo u cijelosti:

“Vjerujući da su tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata neprolazno vrijedne, a da bosanski vojnik zaslužuje dostojanstven život građanina, legitimnim predstavnicima boračkih organizacija dajemo punu podršku u borbi za njihov pravedniji društveni status.

Asocijacija mladih SDA izražava punu podršku nastojanjima ministra za boračka pitanja u Vladi FBiH g. Salke Bukvarevića i nastojanjima svih drugih nadležnih tijela čije aktivnosti imaju za cilj zapošljavanje, kako boračke populacije, tako i mladih ljudi.

Podržavamo aktivnu i direktnu komunikaciju g. Bukvarevića sa boračkom populacijom i neposrednost u radu, te pozitivne projekte Federalnog ministarstva za boračka pitanja koji imaju za cilj zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije. Svi kratkoročni prijedlozi za rješavanje problema boračke populacije dodatan su teret za budžet jer će sva nova zaduženja vraćati djeca boraca i generacije mladih koje dolaze.

Mi nismo podržali povećanje naknada za odvojen život izabranim funkcionerima u Vladi FBiH kao ni bilo koji drugi vid potrošnje iz budžeta niti zaduženja koja za cilj nemaju stvaranje ambijenta za nova zapošljavanja. Na isti način ne podržavamo zahtjeve određenih boračkih udruženja za dodatna zaduženja u budžetu koja u sebi ne sadrže dugoročno rješenje problema.

Od Vlade FBiH tražimo i očekujemo da se još više fokusira na programe zapošljavanja i stvaranje ambijenta za lakše zapošljavanje mladih i stručnih ljudi kako bi zadržali mladu radnu snagu u našoj jedinoj domovini.

Ovom prilikom dajemo punu podršku nastojanjima resornog ministra da ukaže na nepravedni sistem zapošljavanja koji već dugi niz godina nije dovoljno senzibilan na djecu šehida i poginulih boraca”, saopćeno je iz Sekretarijata Asocijacije mladih SDA.

Također, na osnovu Pravila o radu Asocijacije mladih SDA, Predsjedništvo AM SDA je pružilo podršku Mreži mladih političara “Rokada” (MMP) i donijelo odluku o uključenju Asocijacije u izradi zajedničke Deklaracije o interesima mladih u BiH. Inače, MMP “Rokada” djeluje od maja 2012. i osnovana je od strane Nacionalnog demokratskog instituta Sjedinjenih Američkih Država (NDI). MMP “Rokada” čine mladi predstavnici osam političkih stranaka iz BiH.