Asocijacija mladih SDA obilježila 20. godišnjicu od potpisivanja Dejtona

2-1024x714

Asocijacija mladih SDA obilježila 20. godišnjicu od potpisivanja Dejtona

Dijeljenje


„Ne smijemo zaboraviti osnovne principe Dejtona, a to je: da je Republika Bosna i Hercegovina nastavila svoje postojanje kao država, samo sa izmjenjenim nazivom; da je promjenjena unutrašnja struktura Dejtona. Ovdje je bitno napomenuti da nije Dejton oblikovao strukturu BiH, nego je struktura oblikovala Dejton. Zatim da je BiH demokratska država, utemeljena na pravnim načelima; te da postoji sloboda kretanja na cijeloj teritoriji BiH, bez granica”, kazao je Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA, na sinoćnjoj tribini „Neiskorišteni potencijali Dejtona”, u organizaciji AM SDA KS i AM SDA Ilidža, a povodom 20. godišnjice od potpisivanja Dejtona.

Tribina je organizirana sa namjerom, ne da se predviđa i nagađa budućnost Dejtona, odnosno buduće ustavno uređenje BiH, nego da se fokus stavi na Dejton takav kakav jeste, na sve ono što on nudi, a što nije do sada iskorišteno. Cilj je bio upoznati mlade SDA sa mehanizmima zaštite državnog integriteta, a koje nudi Dejton, posebno u ovom posljednjem periodu, kada iz Republike Srpske stižu prijetnje o mogućim sukobima sa državnim institucijama. „U slučaju takvog scenarija, to bi bio udar na ustavni poredak Bosne i Herecegovine”, naglasio je Džaferović.

Jedno od pitanja bila je i uloga Međunarodne zajednice. „Veliki problem Dejtona je neodgovarajuća uloga Međunarodne zajednice u njegovoj implementaciji. Ona ima zadatak da pomaže njegovo funkcionisanje i primjenu. Međutim, od 2006 godine, pa na ovamo, ta uloga je dosta oslabila”, istakao je Džaferović, te dodao: „Nije moguće postići nijedno rješenje, ukoliko ne postoji konsenzus svih strana. A njega trenutno nema. Jedino rješenje koje nama preostaje jeste dosljedna primjena Dejtona.”

Prisutnima su se također obratili i Adis Holjan, predsjednik AM SDA KS, Nermin Muzur, predsjednik AM SDA Ilidža, Salko Zildžić, predsjednik AM SDA BiH, Asim Sarajlić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, Fikret Prevljak, predsjednik Općinskog odbora SDA Ilidža, Senaid Memić, načelnik Općine Ilidža, te Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo.

sda.ba