Analiza AA: SDA vodeća za Parlament BiH sa 11 mandata!

izbori bih 2014-final-400x262

Analiza AA: SDA vodeća za Parlament BiH sa 11 mandata!


Stranci demokratske akcije (SDA) pripada čak 10 zastupničkih mandata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz bh. entiteta FBiH pokazuje analiza Anadolu Agency (AA) urađena na bazi do sada prebrojanih 798.874 glasačka listića ili 75,02 posto.

Demokratska fronta i Savez za bolju budućnost (SBB) na osnovu tih podataka trebali bi da dobiju po pet zastupničkih mandata, Koaliciji predvođenoj HDZ-u BiH pripadaju tri mandata koliko i SDP-u, te po jedan HDZ-u 1990 i Bosanskohercegovačkoj patriotskoj stranci (BPS).

Na osnovu do sada prebrojanih 576.306 glasačkih listića ili 82,84 posto Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) trebalo bi da pripadne šest poslaničkih manadata iz bh. entiteta RS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Na osnovu tih podataka SDS-u bi trebalo pripasti pet poslaničkih mandata.

Po jedan mandat trebala bi dobiti Koalicija DNS-NS-SRS i PDP-NDP, kao i SDA.

Inače, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine broji ukupno 42 zastupnika/poslanika, od kojih je 28 iz bh. entiteta FBiH, a 14 iz bh. entiteta RS.

Analiza Anadolu (AA) pokazuje da je SDA izborni dobitnik koja je u bh. entitetu FBiH u odnosu na dosadašnji mandat povećala broj zastupnika za tri – do sada imala sedam, dok je najveći gubitnik SDP koji je izgubio čak pet mandata – imao osam.

Najveći izborni dobitnik je DF koji je kao novi politički subjekt osvojio pet zastupničkih mandata, dok bi BPS koji do sada nije bio parlamentaran na državnoj razini trebao dobiti jedno zastupničko mjesto.

SBB je na osnovu analize dosadašnjeg broja glasova povećala broj zastupnika za jedan, imala četiri, dok su HDZ BiH i HDZ 1990 zadržali dosadašnji nivo – imali tri, odnosno jednog zastupnika.

Kada je u pitanju bh. entitet RS izborni dobitnik je SDS koji bi trebao povećati broj poslaničkih mandata za jedan, do sada imao četiri.

Veliki uspjeh napravila je i SDA koja bi trebala dobiti jednog poslanika iz tog entiteta. U dosadašnjem mandatu iz tog entiteta u protekle četiri godine nije bilo niti jednog poslanika iz bošnjačkog naroda, čime je osiguravanje jednog mandata još značajnije. Time bi ukupan broj mandata koje bi trebala dobiti SDA bio veći za četiri u odnosu na dosadašnji mandatni period.

SNSD je najveći gubitnik s obzirom da je izgubio dva poslanička mandata – imao osam.

PDP ostaje na istom, jednom mandatu s tim što ga je do sada imao samostalno, a od sada u Koaliciji sa NDP-om. Isto je i sa DNS-om. I ova stranka je samostalno imala jedan poslanički mandat, što će biti i ubuduće, ali u koaliciji sa NS-om i SRS-om.

(AA)

sda.ba