Amir Zukić: Uvijek smo spremni za izborni proces

amirzukic

Amir Zukić: Uvijek smo spremni za izborni proces

Svakom razumnom, u ovakvoj ekonomskoj situaciji, ekonomski razlozi bi bili sasvim dovoljni da se izborni proces za lokalne i opće izbore odvija zajedno, izjavio je danas Feni generalni sekretar Stranke demokratske akcije Amir Zukić, zamoljen za komentar jučerašnje inicijative predsjednika SNSD-a i SDA Milorada Dodika i Sulejmana Tihića da se predstojeći lokalni izbori odgode i održe zajedno s općim izborima 2014. godine.

Svjesni smo činjenice da izborni proces iziskuje značajna novčana sredstva, od angažmana lokalnih biračkih odbora pa nadalje te bi država uštedjela značajan iznos novca, kazao je on.

Odgovarajući na veliki broj kritika koji je danas upućen na račun SDA i njenog predsjednika zbog ovog prijedloga, Zukić kaže da one uglavnom dolaze od onih političkih partija koje imaju veoma mali broj mandata, koje dižu veliku galamu i iznose netačne podatke.

Uvijek smo hrabro ulazili u izborne procese, sa svojim programom i jasnim stavovima. Mogu reći uime SDA da mi želimo ovoj zemlji stabilnost, sigurnost i prosperitet. I zato se ne bojimo nijedne političke partije i uvijek smo spremni za izborni proces, ali treba voditi brigu o državi i ekonomskoj situaciji. Prema tome, sve su to samo, što bi rekao rahmetli predsjednik Izetbegović, “stranke pričalice” koje dižu veliku galamu bez objektivnih razloga, osim da su izbori u zemljama razvijene demokratije podijeljeni na opće i lokalne svake dvije godine. Ali te zemlje su u boljoj ekonomskoj situaciji, naveo je.

Zukić, također, odbacije optužbe da SDA ovim prijedlogom ugrožava demokratske procese u zemlji, naglašavajući da je ova stranka sačuvala demokratske procese u mnogo težim okolnostima.

Sjetite se ratnog perioda i slobode štampe i političkog djelovanja. Ne ugrožava se demokratski proces ako se lokalni izbori odgode za dvije godine. Uvijek smo bili bedem u zaštiti demokratije i ljudskih prava, istakao je generalni sekretar SDA Amir Zukić.

(Fena)

preuzeto sa sda.ba