Ahmići: 20. godišnjica od masakra nad bošnjačkim civilima

ahmici018

Ahmići: 20. godišnjica od masakra nad bošnjačkim civilima

 

Delegacija Općinskog odbora SDA Tuzla, potpredsjednik Kluba vijećnika Edin Haračić- dobitnik najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan te Muhamed Alić, sekretar Kluba Patriotske lige općine Tuzla, danas su boravili u selu Ahmići kod Viteza gdje su prisustvovali obilježavanju 20. godišnjice od masakra koji su 1993. godine u tom mjestu izvršili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.

ahmici019
Na ceremoniji koju su u znak sjećanja na žrtve organizovali Medžlis IZ Vitez i Udruženje građana žrtava rata 92.-95. “16.april”  bio je prisutan veliki broj članova porodica, prijatelja i komšija žrtava ubistava izvršenih nad 116 civila bošnjačke nacionalnosti.

ahmici026
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je, zajedno sa sinom jednog od ubijenih Bošnjaka,Zaimom Ahmićem, otkrio spomen-obilježje šehidima Ahmića.

ahmici038
ahmici004
” Naše ubijene sestre, majke, kćeri, djedovi, braća i očevi, ubijeni dječaci i najmlađa žrtva tromjesečna beba ubijena u bešici,danas su u našim mislima i molitvama. Najdublje suosjećamo sa njihovim najbližim, porodicama, komšijama i prijateljima. Naša istina je nevinom krvlju ispisana i ona je trajna i neuništiva baš kao i naša domovina Bosna i Hercegovina. I ovdje u Ahmićima, i na svim drugim mjestima našeg stradanja ponavljam – nikada nećemo dozvoliti da se to zaboravi. Istinu ćemo prenositi našoj djeci i unucima i čuvati od zaborava svoju bol, da se ovakav zločin više nikada i nikome ne ponovi” – kazao je Bakir Izetbegović.

ahmici005
Predsjednik FBiH Živko Budimir i potpredsjednici Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić su položili vijenac na spomen-obilježje odavši na taj način počast ubijenim civilima ovog kraja 16. aprila 1993. godine.

Pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane su u selu Ahmići nedaleko od Viteza u srednjoj Bosni, 16. aprila 1993. godine, izvršili ratni zločin protiv bošnjačkih civila. Tom prilikom ubijeno je 116 osoba, među kojima 32 žene i 11 maloljetnika. Najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba, a najstarija 81-godišnja žena. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bili zločini protiv čovječnosti.

Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od 6 do 10 godina zatvora za učestvovanje u masakrima, ali su novom presudom 2001. oslobođeni optužbi. Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, bosanskog Hrvata, Miroslava Cicka Bralu na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na 8 godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na 9 godina zatvora.

ahmici020
Sinoć je prema protokolu programa obilježavanja stradanja Bošnjaka u Vitezu, Ahmićima i Donjoj Večeriskoj, održana promocija knjige “Genocid u Ahmićima 1993.”, autora doc. dr. Rasima Muratovića. Promocija je održana u prostorijama Gornje džamije u Ahmićima nakon klanjanja Akšam namaza.Prisutnima su se obratili promotori knjige, prof. dr. Smail Čekić, doc. dr. Rasim Muratović i magistar Munib Kajmović.

 

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla