Agencija za statistiku: Sve je spremno za popis, popisivači u utorak u 9 sati na terenu

popis-600x3002-400x200

Agencija za statistiku: Sve je spremno za popis, popisivači u utorak u 9 sati na terenu

popis-1
Predstavnici entitetskih zavoda za statistiku i Agencije za statistiku BiH potvrdil su na današnjoj konferenciji za medije da je sav materijal distribuiran te da su popisivači i kontrolori spremni da sutra u 9 sati izađu na teren i počnu popisivanje.

– Popis će biti vršen svaki dan od 9 do 21 sat, a popisivači će voditi računa da u domaćinstva sa zaposlenim osobama dođu u popodnevnim satima – kazao je direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.

Svi popisivači će potpisati ugovore kao i izjave o povjerljivosti podataka.

Milinović je pojasnio da se strogo vodilo računa o tajnosti podataka, a popisivači su obavezni na trajno čuvanje tajnosti podataka.

– Sigurnost podataka ogleda se i u njihovom kriptovanju i to na način da će šifre biti urađene iz tri dijela i svaka institucija će imati po jedan dio. To znači da niko neće moći prepoznati individualne podatke – kazao je Milinović.

Demantirao je navode da će popisivači morati čekati do marta 2014. da im budu isplaćene naknade za rad.

– Odmah nakon popisa bit će urađen obračun i ide se u realizaciju plaćanja. Sredstva granta Evropske komisije u iznosu od 7,5 miliona eura bit će doznačena onda kada Monitoring tim kaže da je popis završen – pojasnio je Milinović.

Direktorica Federalnog zavoda za statistiku Hidajeta Bajramović podsjetila je da su institucije uradile ogroman posao u procesu priprema popisa i to za samo dvije godine.

– U zemljama razvijenijim od BiH popis se priprema i pet godina. Međutim, mi smo uradili dobar posao i sa zadovoljstvom očekujemo početak popisivanja – dodala je.

Direktorica Republičkog zavoda za statistiku RS-a Radmila Čičković potvrdila je da je sve spremno za popis i u tom bh entitetu.

– Sve jedinice lokalne samouprave su spremne i zadovoljni smo urađenim poslom – kazala je.

Prvi rezultati popisa očekuju se nakon 90 dana.

Na popisu je angažirano oko 19.000 popisivača te oko šest hiljada kontrolora i rezervnih popisivača.

Čitav proces, kako je to zakonski propisano, koštat će najmanje 46 miliona KM od čega je 7,5 miliona eura grant Evropske komisije. Popisivači će po popisnici dobijati 2,2 za gradsko područje i 2,5 KM za ruralno područje.

Iz statističkih institucija su još jednom apelirali na građane da se odazovu popisu i maksimalno surađuju da bi čitav proces prošao bez problema.

bportal