90 godina od osnivanja Zavoda za javno zdravstvo : Promovisana monografija “Javno zdravstvo tuzlanske regije 1923-2012.”

monografija3

90 godina od osnivanja Zavoda za javno zdravstvo : Promovisana monografija “Javno zdravstvo tuzlanske regije 1923-2012.”

 U prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla, danas, 9. maja 2012. godine promovisana je monografija “Javno zdravstvo tuzlanske regije 1923-2012”. Monografija je nastala kao plod istrajnog rada grupe autora koje je predvodila glavna i odgovorna urednica Nermina Mehinović, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

– Čast mi je što je ova monografija nakon istrajnog i ospežnog rada ugledala svjetlo dana i što na našim prostorima postoji jedna ovakva knjiga koja na jedan stručni i naučni način iznosi činjenice o radu Javnog zdravstva tuzlanske regije – istakla je prim. dr. Nermina Mehinović, mr. med. sci.

Posebno značajno mjesto i ulogu u nastajanju monografije imao je akademik Husref Tahirović.

– Pisali smo o radu institucije koja je osnovana poslije Prvog svjetskog rata, ustanove čiji se rad zasnivao na ideji dr. Andrije Štampara, pionira socijalne medicine, a njegova ideja bila je kratka i jasna, a to je poboljšati zdravlje stanovništva prije svega preventivnim djelovanjem – rekao je na današnjoj promociji akademik Tahirović te dodao da su prilikom pisanja knjige autori imali jednu vodilju, a to je otrgnuti iz zaborava značajne segmente djelovanja institucije koje je prije svega bilo preventivno, ne u ordinaciji, nego na terenu, često po nepristupačnim mjestima tuzlanskog kraja, koja kao takva djeluje već punih 90 godina.

– Koliko smo u tome uspjeli vrijeme će pokazati, ali već sad gotovo sam ubijeđen da će čitalac koji želi da sazna o radu javnog zdravstva u pomenutom periodu, čitanjem monografije moći to na jednostavan način prepoznati – zaključio je akademik Tahirović.

Na promociji u BKC-u Tuzla prisutne je pozdravio i profesor-emeritus Savo Šibalić, također jedan od recenzenata monografije, koji je podcrtao značaj javnog zdravstva koje je najveći razvoj u Bosni i Hercegovini imalo upravo u Tuzli.

Veliku pomoć pri kreiranju monogrfije pružio je Arhiv Tuzlanskog kantona, a o njenom značaju govorio je i recenzent monografije prof. Izet Šabotić, direktor Arhiva.

– Monografija predstavlja jednu zanimljivu priču o radu Zavoda za javno zdravstvo u Tuzli posebno sa aspekta historiografskog podsjećanja na važne događaje i ličnosti koje su obilježili devedesetogodišnje djelovanje ove za društvo veoma važne ustanove – rekao je prof. Šabotić.

monografija1
Nakon zvanične promocije, dodijeljene su zahvalnice i simbolične novčane nagrade za nesebičnu podršku i rad u javnom zdravstvu Mariji Konjić i Idrizu Suljiću, koji su svoju penziju zaradili upravo u ovoj ustanovi.

Izdavač monografije “Javno zdravstvo tuzlanske regije 1923-2012.” je BMG Bosanska medijska grupa iz Tuzle, a suizdavač Zavod za javno zdravstvo zdravstvo Tuzlanskog kantona. glavna i odgovorna urednica prim. dr. Nermina Mehinović, mr. med. sci., a urednici Đuro Škondrić i Mehmed Pargan. Monografiju je štampala štamparija OFF-SET iz Tuzle.

monografija2

BMG Bosanska medijska grupa