5.avgusta se navršava 21. godišnjica od osnivanja OO SDA Tuzla

pressgodisnjica003

5.avgusta se navršava 21. godišnjica od osnivanja OO SDA Tuzla

Općinski odbor Stranke demokratske akcije Tuzla će u petak, 5. avgusta ove godine, svečano obilježiti 21. godišnjicu postojanja i djelovanja. Tim povodom danas je održana press konferencija, a novinarima se obratio predsjednik OO SDA Tuzla Salko Bukvarević koji je potsjetio na značaj SDA BiH i osnivanje Stranke demokratske akcije u Tuzli.


 

 “ SDA je bila vodeća snaga koja je zajedno sa patriotima Bosne i Hercegovine stala u odbranu naše zemlje, a takođe je bila i vodeća snaga u izgradnji ratom porušene zemlje i njenih institucija. Kao narodna stranka, SDA se zalaže za ulazak BiH u Evropsku uniju i NATO, i teži da BiH bude na evropskom putu.

U Tuzli je Stranka osnovana 5. avgusta 1990. godine, kada je izabran i prvi Izvršni odbor SDA Tuzla. Nakon toga, u skladu sa Statutom SDA, formirani su i prvi mjesni ogranci SDA za teritoriju tadašnje Skupštine opštine Tuzla. U prvoj godini rada formirana su 22 ogranka, a već u februaru 1991. godine je formiran i politički podmladak – Muslimanski omladinski savez. Danas OO SDA Tuzla ima mrežu od 35 mjesnih ogranaka koji u kontinuitetu rade. Takođe, u okviru OO SDA Tuzla djeluju Asocijacija Fatma, Asocijacija žena i Asocijacija mladih. Rad Stranke su prepoznali istaknuti građani Tuzle, kao i mladi ljudi koji kontinuirano pristupaju Stranci. Tokom svih ovih godina, na području općine Tuzla SDA se pozicionirala kao politički faktor kojem je na prvom mjestu država Bosna i Hercegovina. Zalagali smo se i zalagat ćemo se za brži i ravnomjerniji razvoj Tuzle, za jednaka prava svih građana, za kvalitetniju izgradnju komunalne infrastukture, a prije svega za jeftinije i efikasnije funkcioniranje općinske administracije kao servisa građana“ – kazao je predsjednik OO SDA Tuzla Salko Bukvarević.

Predsjednik Bukvarević je uputio čestitke osnivačima Stranke, članovima Izvršnih odbora u proteklom periodu, dosadašnjim predsjednicima OO SDA Tuzla, predsjednicima Mjesnih ogranaka, članovima i simpatizerima Stranke koji su dali doprinos u njenom radu.

Nakon press konferencije delegacija OO SDA Tuzla je obišla mezar rahmetli Fuada Hadžiabdića, nekadašnjeg predsjednika OO SDA Tuzla, gdje je zajedno sa njegovom suprugom proučila fatihu i položila cvijeće.

pressgodisnjica007

U okviru obilježavanja 21. godine postojanja i djelovanja SDA Tuzla planirane su sljedeće aktivnosti:

-5. avgusta 18:00 sati polaganje cvijeća na spomen obilježju poginulim borcima NOR-a 1941.-1945. godine, šehidima i palim borcima 1992.-1995. godine i na Aleji mladosti.

-5. avgusta 18:30 sati polaganje cvijeća na Kapiji

-5. avgusta u 19 sati : SVEČANA SJEDNICA u maloj sali BKC-a TK povodom obilježavanja 21. godišnjice OO SDA Tuzla. Nakon toga zajednički iftar u motelu “ Rudar”.

– 8. avgusta : posjeta Memorijalnom centru i Šehidskom mezarju Kovači, učenje fatihe rahmetli Aliji Izetbegoviću, prvom i počasnom predsjedniku Stranke demokratske akcije. 

                                                                               Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla