23. godišnjica osnivanja i postojanja SDA/Izetbegović: Bez Bošnjaka se više ništa na ovom prostoru ne može desiti

izz

23. godišnjica osnivanja i postojanja SDA/Izetbegović: Bez Bošnjaka se više ništa na ovom prostoru ne može desiti

 

U Sarajevu je danas obilježena 23. godišnjica osnivanja i postojanja Stranke demokratske akcije (SDA), izvještava reporter agencije Anadolija (AA). Tim povodom su predsjednik ove stranke Sulejman Tihić, njegov zamjenik i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, potpredsjednici, te ostali dužnosnici i članovi, odali počast prvom predsjedniku Republike BiH i osnivaču SDA Aliji Izetbegoviću na Šehidskom mezarju Kovači, a zatim i održali i svečanu sjednicu u hotelu Holiday Inn.

Nakon izvedbe himne BiH, prisutnima se obratio član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović koji je kazao da je ta stranka “vodila procese u kojima je vraćeno ime našem narodu”.

„Mi smo Bošnjaci i naš jezik je bosanski. Nismo više bezimeni. I za nas zna cijeli svijet. I oni koji nas vole, a i oni koji nas ne vole. I ništa se više na prostoru na kojem živimo ne može desiti protiv naše volje i bez naše saglasnosti”, izjavio je Izetbegović.

Ističući da se kroz niz godina SDA suočila sa brojnim pitanjima, Izetbegović je poručio kako smatra da su uvijek donosili ispravne odluke, „i kada je trebalo ratovati i kada se trebalo miriti”.

„Nažalost, mnogi su nas napustili u kritičnim trenutcima i mjestima. Otišli su drugim putem, osnivali druge stranke i tako oslabili jedinstvo i snagu našeg političkog korpusa. Naša zemlja se suočava s potpunim zastojem i beznađem. Ali, situacija će se popraviti. SDA je pobijedila na lokalnim izborima, a pobijedit će i na Općim izborima 2014. godine”, poručio je član Predsjedništva BiH Izetbegović.

Nadalje, on je istakao kako je SDA postigla brojne uspjehe. Kada bi se sve to trebalo opisati jednom riječju, dodao je, onda bi ta bila „dostojanstvo našeg čovjeka”.

Izetbegović se osvrnuo i na aktivnosti u Predsjedništvu BiH, te kazao da od početka svog mandata radi na putu poboljšanja odnosa BiH sa ostalim susjednim zemljama regije. „Sa Crnom Gorom gotovo i da nemamo otvorenih pitanja. Sa Hrvatskom su stvari  krenule uzlaznom putanjom od početka našeg mandata. Posjeta članova Predsjedništva Srbiji, koja je označena kao rizična, pokazala se ključnom za poboljšanje prilika. Mislim da nakon trilaterale u Ankari možemo očekivati poboljšanje odnosa”, rekao je Bakir Izetbegović, dodavši kako se, također, trudi održati dobre odnose sa islamskim zemljama u svijetu.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je u izjavi za agenciju Anadolija da je danas prilika da “ujedinimo sve snage za daljnju borbu za BiH i za one vrijednosti za koje su građani glasali na referendumu i za koje su dali živote najbolji sinovi BiH”.

On se osvrnuo na trenutnu političku situaciju u BiH.

„Politička situacija u BiH je prilično složena. Državne institucije, Državni parlament i Vijeće ministara ne rade. Jedina svjetla tačka jeste Predsjedništvo. Mi od narednih izbora očekujemo da se uspostavi parlamentarna većina koja će moći da se dogovara i da rješava probleme, jer postojeća očigledno nije sposobna da se nosi sa problemima”, izjavio je Tihić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su, pored članova SDA,  predstavnici raznih ambasada, te brojni ugledni gosti.

(Vijesti.ba/AA)
sda.ba