20 godina od osnivanja Muslimanskog akademskog društva žena Okruga Tuzla

mad011

20 godina od osnivanja Muslimanskog akademskog društva žena Okruga Tuzla

 

U srijedu 29.5.2013. godine bit će održana svečanost kojom će biti obilježeno 20 godina od osnivanja Muslimanskog akademskog društva žena Okruga Tuzla (MAD Tuzla). Zbog značaja koji je ovo Društvo imalo u ratnim i poslijeratnim godinama njegove članice odlučile su da na taj način širu javnost podsjete na djelovanje MAD-a.

mad013
Iako je Društvo prvobitno osnovano s ciljem poboljšanja društvenog i ekonomskog statusa žena, okolnosti u kojima je nastalo nametnule su i brojne druge aktivnosti. Prvenstveno podršku prognanicima i pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine kroz brojne akcije koje su žene organizovale.

Značajan dio aktivnosti bio je usmjeren i na javno djelovanje pa su u svim sredinama Okruga Tuzla odnosno Tuzlanskog kantona organizovane javne tribine na kojima je bilo riječi o važnim društvenim temama tog vremena. Jedna od tema kojoj je kontinuirano posvećivana pažnja bila je afirmacija bosanskoga jezika.

U poslijeratnim godinama veliku podršku članice MAD-a pružile su brojnim prognanicima, koji su utočište našli na širem tuzlanskom području. Pružana im je humanitarna pomoć, ali i podrška u opismenjavanju i osposobljavanju žena za rad.


Tadašnja predsjednica profesorica Mirzeta Hadžić-Suljkić ističe da je to je bio period ratnih dešavanja i agresije na našu zemlju te se moralo reagovati.

” Osjetila se potreba da se organizuju žene šireg područja, tako da smo okupili žene sa gotovo svih općina slobodne teritorije tadašnjeg Okruga Tuzla.
Naš prvobitni cilj bio je poboljšanje društvenog i ekonomskog statusa žene i njene djece.
Naše aktivnosti su se širile i djelovale smo na različitim područjima. U srijedu ćemo prezentirati dio naših aktivnosti.”

Tokom priprema za oblježavanje 20. godišnjice MAD-a javila se i ideja o osnivanju Društva koje će baštiniti tradiciju MAD-a, ali koje će svoj program zasnivati na potrebama žena u savremenom bosanskohercegovačkom društvu. Ova inicijativa bit će prezentirana na svečanosti koja će u srijedu 29.5.2013.god. biti održana u Plavoj sali BKC-a Tuzlanskog kantona sa početkom u 18 sati i 30 minuta.

Pozivamo sve članice Muslimanskog akademskog društva žena Okruga Tuzla, ali i sve građanke i građane Tuzlanskog kantona da nam se pridruže na ovoj svečanosti.

Organizacioni odbor za obilježavanje 20 godina od osnivanja MAD-a Okruga Tuzla