17. godišnjica od masakra na tuzlanskoj Kapiji

kapija2012004

17. godišnjica od masakra na tuzlanskoj Kapiji

 


kapija2012107
kapija2012024
kapija2012078
Polaganjem vijenaca i cvijeća danas je na Slanoj Banji obilježeno 17 godina od masakra na tuzlanskoj Kapiji, najtežeg ratnog zločina nad civilnim stanovništovom Tuzle. Brojna delegacija Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla i Asocijacije mladih Općinskog odbora SDA Tuzla položila je cvijeće na groblju / mezarju civilnih žrtava rata na Slanoj Banji zajedno uz članove porodica ubijenih, te uz predstavnike Općine Tuzla, delegaciju Općinskog vijeća Tuzla, Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, čelne ljude Federacije Bosne i Hercegovine, MUP-a TK, delegaciju Oružanih snaga BiH, predstavnike boračkih, stranačkih i nevladinih organizacija i udruženja, kao i mnoge druge građane Tuzle. Nakon toga cvijeće je položeno i na mjestu stradanja na Kapiji gdje je održana komemoracija.

kapija2012040
Zineta Hidanović majka je ubijenog Alena Hidanovića. 25. maja 1995. imao je samo devetnaest godina. ” Obilježavanje ovog datuma mnogo znači ne samo meni nego i ostalim roditeljima. To je znak da naš grad ovu nedužnu djecu koja su nastradala neće zaboraviti. Nama jeste teško, ali bilo bi nam još teže da nema ovakvih dana. Živimo sa tim, nosimo se, ali isto tako živimo za dan kada će svi oni koji su osumnjičeni za ovaj zločin biti pohapšeni. Smiješno je da samo jedan čovjek za ovaj zločin odgovara i sramotno je mala njegova kazna. I ranjenici koji su preživjeli to uvijek će biti ranjenici i nikada neće biti ono što su bili u svojoj mladosti. Ja bih voljela da je moje dijete živo pa makar i da je ranjeno. Ni rane nas roditelja nikada neće zacijeliti. Još više ih povrjeđuju izjave ljudi poput Dodika o navodnom podmetanju granate i slično. Mi roditelji živimo za dan kada će biti pohapšeni svi osumnjičeni” – ističe Zineta Hidanović.

kapija2012068
25.maja 1995. godine je od granate ispaljene sa položaja tzv. Vojske Republike Srpske na Ozrenu ubijena 71 mlada osoba, a preko 240 je teško i lakše ranjeno. Prosječna dob ubijenih i ranjenih bila je 23 godine. Masakr će ostati upamćen kao jedan od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva tokom rata u Bosni i Hercegovini. Do sada je za ovaj zločin pred prvostepenim sudom osuđen nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske Novak Đukić na 25 godina zatvora.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla