11. juli, Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

s.jpg oo tuzla

11. juli, Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

slikaDelegacija OO SDA Tuzla na čelu da predsjednikom Salkom Bukvarevićem i ove je kao i prethodnih godina otputovala u Srebrenicu kako bi prisustvovala kolektivnoj dženazi i ukopu srebreničkih žrtava u Potočarima i obilježavanju Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Posmrtni ostaci 613 žrtava koje su danas ukopane pronađeni su u 70 različitih grobnica, uglavnom na lokalitetu Podrinja, ali i na drugim mjestima. Među njima je i 69 maloljetnika koji su u vrijeme smrti imali 15 i manje godina, kao i 24 osobe starije od 65 godina. U Memorijalnom centru do sada su ukopani posmrtni ostaci 5.137 žrtava.

Zvanični program komemoracije počeo je u 11 sati. Prije kolektivne dženaze prisutnima su se obratili Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Patrick Moon, ambasador SAD-a u BiH, Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, Sadik Ahmetović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra, Bulent Arinc, zamjenik premijera R Turske i Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora.

Za razliku od prije, program obilježavanja genocida u Srebrenici ovaj put je fizički razdvojen na vjerski i komemorativni. Vjerski dio, kao i do sada, odvijao se u prostoru musale i mezarja, a podrazumijevao je klanjanje dženaze te učenje “srebreničke dove”, koju je proučio reisu-l-ulema, dr. Mustafa ef. Cerić, nakon čega je obavljen ukop žrtava. Komemorativni dio, uz obraćanje zvaničnika, održan je u velikoj hali Fabrike akumulatora, u kojoj se, inače, svake godine izlažu tabuti s posmrtnim ostacima žrtava.

I ove, kao i svih dosadašnjih godina, organizovan je Marš mira u kojem je protekla tri učestvovalo više od 7.000 ljudi. Do sada je ovo najbrojniji pješački pohod u znak sjećanja na žrtve genocida i u ime solidarnosti s njihovim porodicama. Kolona se kretala od Nezuka ka Potočarima, trasom od stotinjak kilometara, sličnoj onoj kojom su 1995. Bošnjaci iz “Sigurne zone UN-a”, nakon njenog pada u ruke VRS-a, pokušali doći do slobodne teritorije. Učesnicima iz cijele BiH i više zemalja Evrope i svijeta na Šušnjarima, koti iznad Srebrenice, pridružili su se član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i američki ambasador u BiH Patrick Moon.

Na osiguranju obilježavanja 16. godišnjice stradanja u Srebrenici angažovano je oko 2.000 policijskih službenika iz FBiH kao i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Potsjećamo, odlukom Evropskog parlamenta iz januara 2009, 11. juli je proglašen Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Državni parlament BIH proglasio je 11. juli danom sjećanja u Federaciji BiH, ali ne i na teritoriji cijele države, zbog protivljenja poslanika RS. Uoči obilježavanja 15. godišnjice masakra u Srebrenici Skupština RS odbila je da usvoji rezoluciju kojom se osuđuje taj zločin.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla