11.juli, četvrt stoljeća od genocida u Srebrenici: U Tuzli odata počast žrtvama

11.juli, četvrt stoljeća od genocida u Srebrenici: U Tuzli odata počast žrtvama

Dijeljenje

Tuzla je danas u mukloj tišini. 25 godina je od genocida u Srebrenici. Sirena u podne podsjetila je sve građane našeg grada na ovaj strašni događaj.

Umjesto žena Srebrenice koje se svakog 11. okupe na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, danas su na ovom mjestu predsjednik i članovi Izvršnog odbora GO SDA Tuzla, članice Organizacije žena Gradskog odbora SDA Tuzla i članovi Asocijacija mladih GO SDA Tuzla organizovali mirnu šetnju.

Učesnici šetnje mimohod su započeli ispred na Trgu žrtava genocida u Srebrenici. Svi sa bijelim ljiljanima u rukama…

“Današnji čin je iskazivanje poštovanja i ljubavi prema ženama koje su otišle da ukopaju svoje najdraže u Srebrenici. Nema riječi kojima bi se mogla pokazati tugu koju osjećamo prema srebreničkim žrtvama. Svi mi živimo Srebrenicu na neki svoj način. Danas želimo Tuzli kazati i ko je sve u Srebrenici pokopan te da svi fatihom nevino stradalim žrtvama odamo počast”, rekla je Jasna Hadžiselimović, predsjednica OŽ GO SDA Tuzla.

Na današnjem mirnom skupu podrške prisustvovao je veliki broj mladih, koji su poručili da naš obrazovni sistem mora posvetiti veću pažnju stravičnim dešavanjima za vrijeme rata u Srebrenici.

“Iako to sistemski nemamo obrađeno, na roditeljima je da nam prenose kako su doživjeli sve to, a na nama da prenosimo dalje. Nažalost, 11. juli je možda i jedini datum na koji se sjećamo onoga što se dogodilo 1995. u Srebrenici. Svima nama to treba biti opomena, jer teško je o tome šta se sve dešavalo pričati nama koji nismo direktno involvirati u sve to, a posebno ljudima koji su doživjeli takve stvari i čije su porodice uništene. Mladi su ključ u svemu tome, ne smijemo zaboraviti, moramo pamtiti i obilježavati svih 365 dana u godini ono što se dešavalo našoj braći, sestrama, dajdžama, amidžama…”, mišljenja je Džanan Kušljugić, predsjednik Asocijacije mladih GO SDA Tuzla.

Sa ovog okupljanja je poručeno da srebreničke majke koje se svakog 11. u mjesecu okupljaju u centru Tuzle nisu same u borbi za istinu i pravdu.

Nakon Trga žrtava genocida u Srebrenici učesnici ove mirne šetnje su se zaputili ka spomen obilježju na Slanoj Banji gdje  su  proučili fatihu i odali počast šehidima i poginulim borcima u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995.