10. vanredna sjednica GV Tuzla: Vijećnička pitanja i urgencija

vijecnici

10. vanredna sjednica GV Tuzla: Vijećnička pitanja i urgencija

Vijećnik Nevres Hurić danas je na 10. vanrednoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla postavio dva vijećnićka pitanja i uputio urgenciju Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica;

 

Zašto ne radi kancelarija za naplatu komunalnih usluga na području Mjesne zajednice Solina, Novo naselje?

Obrazloženje:  

Građani Mjesne zajednice Solina nezadovoljni su radom kancelarije za naplatu komunalnih usluga, jer svega dva ili tri mjeseca u toku godine može se izvršiti uplata komunalija na ovome području.

Najveći finansijski udar osjećaju penzioneri mjesne zajednice (1100 penzionera), jer su svaki mjesec primorani da uplatu izvrše na Sjenjaku, plaćajući taksi usluge, čekajući u dugim redovima kao i mogućnost zaraze od  Covid 19 virusa.

Napominjem da i na području Mjesnih zajednica Gornja Tuzla i Mramor ne postoji kancelarija za naplatu komunalnih usluga bez naknade za naše sugrađane ( inicijativa upućena 27.02.2019.godine).

Obzirom da su ove mjesne zajednice i geografski izdvojene od samoga centra Grada a uzimajući u obzir socijalnu kartu građana, koji žive  na ovim područjima, kao i  poskupljenje cijena usluga GSP Tuzla, te ukidanje autobusnih linija prema ovim naseljima, smatram da otvaranjem kancelarije za naplatu komunalnih usluga bez naknade u Mjesnoj zajednici Gornja Tuzla i Mjesnoj zajednici Mramor je više nego opravdana, ali i stalno radno vrijeme kancelarije za naplatu u MZ Solina.

 

Kada će se izvršiti sanacija putne saobraćajnice D.Obodnica – Osoje?

Obrazloženje:

Mještani mjesnih zajednica D.Obodnice, Avdibašića i Osoja pitaju, kada će se izvršiti rekonstrukcija pomenute dionice puta, jer je trenutna u jako lošem stanju i gotovo na nekim dijelovima neprohodna, što prouzrokuje oštećenja na putničkim vozilima.

Zbog sve češćih radova na putnoj komunikaciji Tuzla – Srebrenik, građani Tuzle i okolnih naselja, radi izbjegavanja saobraćajnih gužvi i čekanja, koriste ovu putnu komunikaciju.

U posljednje vrijeme i veliki broj teretnih motornih vozila koriste ovaj alternativni pravac što je prouzrokovalo velika oštećenja i deformacije na kolovozu, ali i otežan saobraćaj za putnička motorna vozila za stanovnike pomenutih mjesnih zajednica.

 

Kada će se riješiti pitanje trotoara u naselju Bukinje – kružni tok?

Obrazloženje:

Od kružnog toka u naselju Bukinje prema autobusnoj stanici kod TE Tuzla nije urađen dio trotoara za građane ovoga naselja pri čemu je onemogućen bezbjedan prolazak pješaka.
Građani su prinuđeni da koriste saobraćajnu traku kružnog toka kako bi došli do autobusne stanice kod TE Tuzla, i na taj način su direktno životno ugroženi od velikog broja motornih vozila koji koriste ovu saobraćajnicu.
Pošto je ovo saobraćajnica u nadležnosti Federalnog ministarstva prometa i komunikacija upućujem urgenciju prema nadležnoj službi Grada Tuzle da se obrati navedenom ministarstvu kako bi se riješio problem građana u naselju Bukinje, naveo je vijećnik SDA Nevres Hurić.