Održana tematska sjednica Gradskog vijeća Tuzla

Danas je održana prva tematska sjednica Gradskog vijeća Tuzla na kojoj je razmatrana Informacija o toplifikaciji sa posebnim akcentom na mjesne zajednice u kojima postoje uslovi za priključenje na sistem daljinskog grijanja.
Sjednici su prisustvovali i građani mjesnih zajednica Šićki Brod i Bukinje.

20171019 111457

" Uputili smo dopise prema Gradskoj upravi i vijećnicima gdje smo konkretizovali naša pitanja koja se tiču toplifikacije i njenog nastavka u ovim mjesnim zajednicama. Smatramo da imamo i moralnu obavezu da to tražimo iz razloga što Termoelektrana Tuzla radi 64 godine, ona je na tlu mjesnih zajednica Šićki Brod i Bukinje i to bi bila satisfakcija za dugogodišnji rad Termoelektrane Tuzla odnosno za ometanje i degradaciju tla i života ljudi koji tu stanuju. Mi bismo bili zadovoljni da dobijemo besplatno priključenje na toplinsko grijanje kao što to ima jedan dio MZ Šićki Brod" - kazao je predsjednik Savjeta MZ Šićki Brod Nijaz Suljić.

20171019 104045

Klub vijećnika SDA Tuzla predložio je da ove dvije mjesne zajednice kao i MZ Husino budu obuhvaćeni specijalnim statusom koji bi se regulisao kroz Gradsko vijeće te da budu pripaženi u realizaciji projekata iz oblasti komunalne infrastrukture, među kojima je i toplifikacija. Istakli su da je Elektroprivreda u ranijem periodu kroz tzv. Program prijateljskog okruženja prepoznala da su ove mjesne zajednice najugroženije. Podsjetili su da vlast u ovom gradu vodi politiku neravnomjernog razvoja. Problem u Šićkom Brodu, tvrde iz Kluba vijećnika SDA, je nastao onda kada su toplificirane zgrade kolektivnog stanovanja koje su takođe u privatnom vlasništvu. U Klubu SDA smatraju da građani ovih mjesnih zajednica trebaju nastaviti i dalje pregovarati sa gradskom administracijom u vezi sa rješavanjem problema toplifikacije kako bi se došlo do najpovoljnijeg rješenja.

Gradsko vijeće Tuzla podržalo je prijedloge mjera koji su dati u Informaciji Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica. Jedan od usvojenih zaključaka je da obrađivač izanalizira iznesene prijedloge i sugestije vijećnika i predstavnika Savjeta pomenutih mjesnih zajednica i da ih uzme u obzir prilikom izrade Odluke o snabdijevanju grada toplotnom energijom. Imajući u vidu specifičnosti prostora MZ Šićki Brod i MZ Bukinje, kao što je blizina TE Tuzla i većina drugih industrijskih kapaciteta, deponije šljake i pepela, dakle degradirani okoliš kroz pogoršan kvalitet prije svega zraka i tla, Grad Tuzla će uraditi socijalnu kartu potencijalnih korisnika usluge daljinskog grijanja, sve u cilju sagledavanja mogućnosti za dodatne olakšice u smislu subvencioniranja dijela troškova nabavke (individualne) mjerno-regulacione stanice.

Zaključeno je da će JKP "Centralno grijanje" d.d. Tuzla , u saradnji sa Gradom Tuzla, razmotriti mogućnost za definisanje procedura kojim će se korisnicima usluge daljinskog grijanja pružiti mogućnost plaćanja mjerno-regulacione stanice na rate, obračunate na računu za komunalnu uslugu daljinskog grijanja.

Istaknuto je da Gradsko vijeće Tuzla podržava dijaloški način rješavanja problema i stvaranja uslova za unaprijeđenje kvaliteta života građana Tuzle. Usvojeni zaključci Gradskog vijeća Tuzla sa današnje tematske sjednice biće dostavljeni i Savjetima mjesnih zajednica Šićki Brod i Bukinje.


Na samom početku sjednice vijećnik Mirza Tupajić je pozvao sve vijećnike da minutom šutnje ili fatihom odaju počast prvom predsjedniku nezavisne Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću u povodu 14. godišnjice od njegovog preseljenja na ahiret.

20171019 104124

Press služba GO SDA Tuzla

 

Vi ste ovdje: Klub vijećnika / Održana tematska sjednica Gradskog vijeća Tuzla