Usvojen rebalans Budžeta Grada Tuzla, Klub vijećnika SDA suzdržan prilikom glasanja: Budžet je loše planiran

Gradsko vijeće Tuzle danas je usvojilo rebalans Budžeta Grada Tuzla, koji sada iznosi oko 59 miliona i 668 hiljada KM-a, što je povećanje za 1 milion i 271 hiljadu KM-a. Klub vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla je ostao suzdržan prilikom glasanja kao i Klub vijećnika HDZ-a.


-Ovo je već drugi rebalans Budžeta Grada Tuzle u toku 2017. godine što znači da je Budžet loše planiran. Dobra strana ove priče je što je do rebalansa došlo zbog povećanja prihoda. Međutim, gradonačelnik i nadležna služba taj višak novca dijeli po svom nahođenju i mi u tome ne učestvujemo. Isto tako nismo ni na simboličan način učestvovali u kreiranju Budžeta za tekuću godinu. Iz tih razloga smo i ovaj put kao Klub ostali suzdržani prilikom glasanja - kazao je predsjednik Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla Sabahudin Imamović.


Vijećnici su usvojili i Regulacioni plan dijela prostorne cjeline „Kreka – sjeveroistok" u Tuzli, te izmjenu regulacionog plana prostorne cjeline „Stupine".


Današnja sjednica je počela sa tri sata zakašnjenja zbog okupljanja građana Šićkog Broda ispred zgrade BKC-a. Oni su tražili od vijećnika Gradskog vijeća Tuzla obrazloženje o razlozima prolongiranja tematske sjednice na kojoj bi se razmatrao problem priključka na sistem daljinskog grijanja stambenih objekata u toj tuzlanskog mjesnoj zajednici. O ovom pitanju je prije sjednice danas raspravljao Kolegij Vijeća te je postignut dogovor da se tematska sjednica održi 19. oktobra.


Upravo je na inicijativu Savjeta MZ Šićki Brod ovo vijećničko pitanje za gradonačelnika i Službu za komunalne poslove Grada Tuzle pripremio predsjednik Kluba vijećnika SDA Sabahudin Imamović koji je nakon izlaganja kazao: Nadamo se da će se taj problem konačno riješiti s obzirom da postoji novac koji bi Budžet Grada Tuzle dobio na osnovu Zakona o termoelektranama, dakle više od 5,5 miliona KM-a. Novca ima, samo je potrebna dobra volja da se to pitanje riješi jer širenjem mreže toplifikacije olakšavamo život građanima Bukinja i Šićkog Broda, a postižu se i željeni ekološki efekti.


20170928 124917
Vijećnik SDA Mirza Tupajić je uputio nekoliko inicijativa i urgencija:


Inicijativa za dodjelu naziva ulice „Dvadeset drugi maj" jednoj ulici u Gradu Tuzla.


Obrazloženje : Država Bosna i Hercegovina u hiljadugodišnjoj historiji svoga postojanja ima nekoliko datuma od neprocjenjivog značaja. Jedan od tih datuma je svakako 22. maj 1992. godine., datum kada je Republika Bosna i Hercegovina primljena u UN.


Inicijativa za postavljanje stubova rasvjete na pješačkom prolazu koji se nalazi između Tehnološkog fakulteta i obdaništa „Pčelica".


Obrazloženje : Radi se o jednom od najprometnijih pješačkih prolaza u Gradu Tuzla, koji povezuje naselje Irac sa mnogobrojnim fakultetima, TC Omega, Hemijskom školom, SKPC Mejdanom i drugim. Ovaj pješački prolaz je idealna prečica za studente, a Grad Tuzla je univerzitetski grad i zato je neophodno osigurati sigurnost naših sugrađana i studenata. Takođe, potrebno je i asfaltiranje ovog pješačkog prolaza jer je trenutno nasut makadamom i u jako je lošem stanju.


Urgencija za pojačan inspekcijski nadzor na osnovu Odluke o komunalnom redu.


Obrazloženje : Građani traže da se izvrši pojačan inspekcijski nadzor na osnovu Odluke o komunalnom redu (član 105, stav 2 alinea 13 - parkiranje vozila na javnoj zelenoj površini). Navedeni inspekcijski nadzor je potreban sa svrhom iznalaženja rješenja problema parkiranja na zelenoj površini, blata kojeg po trotoaru nanose parkirani automobili prilikom parkiranja i ometanja kretanja pješaka na trotoarima.


Urgencija za rješavanje saobraćajnog problema na raskrsnici koja spaja naselja Sjenjak, Slavinovići i Luke i koja je glavna tranzitna raskrsnica za dvije klinike (Centar za srce i Plućna klinika).


Obrazloženje : Građani ovog dijela grada očekuju od izvršne gradske vlasti trajno rješenje problema saobraćaja na raskrsnici koja spaja naselja Sjenjak, Slavinovići i Luke, koja je glavna tranzitna raskrsnica za dvije klinike (Centar za srce i Plućna klinika). Na navedeni problem regulisanja je ukazivano više puta od strane građana, ali iz gradske uprave nije bilo nikakvog odgovora niti očitovanja. Molimo vas da razmotrite izgradnju kružnog toka ili postavljanja semafora na ovu, u zadnje vrijeme, jako frekventnu raskrsnicu.


Tupajić je postavio i dva vijećnička pitanja:


Kada će se izvršiti popravka ulične rasvjete u ulici Slavinovići bb, SPO E do Intereksa?


Građani MZ Slavinovići, koji žive u ulici Slavinovići bb, između zgrade SPO-E i Interexa ističu da 10 godina žive u mraku. Tvrde da su izvršili prijavu neispravnih sijalica ulične rasvjete te da su zahtjevi uredno od strane službenika MZ upućeni u Službu za komunalne poslove Grada Tuzla. Građani apeluju da se što hitnije promjene „pregorjele" sijalice i da se na taj način poboljša bezbjedno kretanje građana, a posebno djece koja se u večernjim satima vraćaju kući iz škole.


Zbog čega zastave BiH (sa trokutom), Republike BiH (sa ljiljanima) i zastava Armije RBiH (sa mačevima) nisu trajno podignute na jarbole na spomen obilježju Slana Banja ?


Obrazloženje : U petak 29. septembra je 25. godišnjica Drugog korpusa Armije RBiH. Brojne delegacije će na spomenicima na Slanoj Banji položiti vijence i odati počast šehidima i poginulim pripadnicima Armije RBiH. Na tri jarbola će se podići zastava BiH (sa trokutom), zastava Republike BiH (sa ljiljanima) i zastava Armije RBiH (sa mačevima). Svi gradovi koji su bili pod kontrolom Armije RBiH imaju ove zastave kao trajno obilježje i spomen na slavnu prošlost i borbeni put naše Armije, osim Tuzle.

 

Vi ste ovdje: Klub vijećnika / Usvojen rebalans Budžeta Grada Tuzla, Klub vijećnika SDA suzdržan prilikom glasanja: Budžet je loše planiran