Održana sjednica Gradskog vijeća Tuzla

IMG 0285
Gradsko vijeće Tuzla danas je razmotrilo Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada za prvu polovinu ove godine. Budžet Grada Tuzla za 2017. godinu iznosi nešto više od 57 miliona i 805.000 KM. Za prvih šest mjeseci tekuće godine na raspolaganju je bilo nešto više od 33 miliona i 469.000 KM ili 57,90 % ukupnih sredstava. Prilikom glasanja opozicija je bila suzdržana, jer kako smatraju, ovakav budžet je nerealan.

„ Drago nam je da je situacija stabilna, da ima dovoljno novca, da se realiziraju svi zacrtani projekti, ali što se tiče budžeta, opozicija je zauzela principijelan stav da će biti suzdržana po tom pitanju. Suficit od oko 13 miliona i 961.000 KM u prvih šest mjeseci nije realan jer se pojavio zahvaljujući prodaji određenih nekretnina" - kazao je Sabahudin Imamović predsjednik Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla.

Na sjednici je jednoglasno usvojena Odluka o osnivanju Turističke zajednice Grada Tuzla.

IMG 0306

Također, vijećnici su podržali i izvještaj o radu JKP " Komunalac" Tuzla uz određene kritike opozicije.
Vijećnica SDA Hidajeta Jarčević je u diskusiji pohvalila uvođenje elektronskog plaćanja računa za usluge ovog preduzeća, ali je istakla da ti moderni načini poslovanja moraju pratiti i uslugu koju ovo javno preduzeće pruža građanima, u smislu redovnijeg čišćenja grada, pranja kontejnera, obavještavanja građana o rasporedu odvoza smeća i pranja ulica. Posebno je podrcrtala rad Komunalca u zimskom periodu kada se ne čiste sporedne ulice u gradu, a u samom centru gomile snijega se nabacaju i čeka se da se istope same. Vijećnica Jarčević je predložila da se ubuduće, naslage snijega odvoze iz centra grada. Također je postavila i pitanje o trećoj smjeni u ovom javnom preduzeću napomenuvši da se rad treće smjene ne odražava dovoljno na čistoću grada s obzirom da u ljetnom periodu nakon određenih manifestacija na trgovima Tuzle, smeće na ulici ostaje do jutarnjih sati, a raznose ga i psi lutalice što predstavlja i potencijalnu opasnost od zaraze. Uputila je i primjedbu na podatak u Izvještaju koji govori da se ulice peru samo tri ili četiri puta godišnje.
Vijećnik Sabahudin Imamović je uputio kritiku zbog nepostojanja dovoljno posuda za odlaganje smeća u prigradskim mjesnim zajednicama, nego se tamo građani snalaze kako znaju i umiju.


Kada je riječ o razmatranju i usvajanju Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu korištenja, redu i radi na taksi stajalištima i kriterijima za dodjelu taksi stajališta, vijećnik SDA Mirza Tupajić se pozvao na Zakon o dopunskim pravima boraca i tom prilikom je zatražio da se poveća broj bodova za boračke kategorije stoga što se red prvenstva za dodjelu javne površine u svrhu korištenja taksi stajališta na području grada Tuzla utvrđuje na osnovu bodova koja lica koja ispunjavaju uslove Pravilnika ostvare. Vijeće je prihvatilo prijedlog te su jednoglasno usvojeni amandmani koje su potpisali predsjednici svih Klubova vijećnika.

IMG 0311

Vijećnik Tupajić je imao i dvije urgencije te vijećničko pitanje :


Urgencija za rješavanje problema klizišta u ulici Rudolfa Vikića, MZ Solana, od broja 34 do 44.

Obrazloženje:

Na pomenutom lokalitetu aktivirano je klizište poslije majskih poplava 2014. godine, koje je veoma vidno oštetilo dio saobraćajnice u pomenutoj ulici. Ako se u što skorijem vremenu ne izvrši potpuna sanacija ovog klizišta, doći će do mnogo veće havarije, gdje postoji opasnost da pored putne infrastrukture stradaju i stambeni objekti. Za sanaciju ovog klizišta nije potrebno mnogo novčanih sredstava i molim nadležnu službu da u što skorijem vremenu izvrši potrebnu sanaciju klizišta (ugradnja potpornog zida ili šipova).


Urgencija za vraćanje djeci uzurpiranog igrališta u ulici Krečanska ( između nebodera br. 13 i 15)

Obrazloženje:

Igralište za djecu koje se nalazi između nebodera u ulici Krečanska (13-15) je pretvoreno u parking prostor i potpuno je devastirano. Molim Gradsku upravu i nadležne službe da saniraju igralište u svrsishodno stanje, za šta je potrebno veoma malo novčanih sredstava, a toliko bi doprinijelo radosti i igri djece koja žive u obližnjim zgradama. Isto tako apelujem MUP TK-a da nesavjesne i sebične građane propisno kazni jer uzurpacija i ono malo prostora za igru i zabavu djece jako je nehumana.
Kada će se izvršiti sanacija korita rijeke Jale na lokalitetu „Raiffeisen banka- Kula G"?

Pitanje : Kada će se izvršiti sanacija korita rijeke Jale na lokalitetu „Raiffeisen banka- Kula G"?

Obrazloženje:

Na pomenutoj lokaciji neophodna je hitna sanacija korita rijeke Jale. Betonske ploče su stradale u potpunosti i vremenom su bujičnim djelovanjem vode odnešene. Isto tako, na pomenutom lokalitetu u dnu korita formiran je bazen veličine 10 x 3 metra, koji je pretvoren u septičku jamu u kojoj je akumulirana kanalizacija. Ovih dana, kada je period suše, neprijatan miris (smrad) je dostigao nivo nepodnošljivog. Zamislite koje opasnosti po zdravlje prijete šetačima, prolaznicima, djeci koja pješače do škole, stanarima niže spratnosti zgrade „Kula G". Dakle, potrebna je hitna sanacija da bi se spriječili negativni ekološki uticaji i daljnje ugrožavanje korita rijeke Jale nizvodno od ove lokacije.

 

Vi ste ovdje: Klub vijećnika / Održana sjednica Gradskog vijeća Tuzla