U Tuzli obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti BiH

Delegacija Gradskog vijeća Grada Tuzla, predstavnici boračkih organizacija iz Tuzle, udruženja građana, danas su svečanim polaganjem vijenaca i cvijeća te odavanjem počasti na kompleksu Slana banja obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart. Cvijeće je položeno na spomeniku Partizanskim brigadama, spomeniku Zlatnim ljiljanima, spomen obilježju poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992. – 1995. te na mezarju / groblju civilnih žrtava. U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Gradsko vijeće Tuzla je održalo svečanu sjednicu.


" 1.marta 1992. godine su građani Bosne i Hercegovine izrazili svoju demokratsku volju i na referendumu su izabrali put nezavisnosti za svoju domovinu. Nakon toga je uslijedila agresija, razaranje, genocid. Zahvaljujući Armiji BiH, nevjerovatnoj hrabrosti i žrtvi, ova zemlja i ovaj narod su opstali i traju. Zato se uvijek trebamo sjećati onih koji su dali svoje živote i dijelove tijela za našu slobodu. Također, trebamo se sjetiti njihovih porodica i potreba koje imaju i svih onih slabih i bespomoćnih koji traže našu pomoć. Naš dug prema njima je da očuvamo ovu državu i da izgradimo bolje i pravednije društvo jednakih mogućnosti i šansi za sve. U tom velikom poslu svako od nas može dati svoj doprinos. Moramo znati cijeniti slobodu koju imamo jer smo je skupo platili. Svim Bosancima i Hercegovcima upućujem najsrdačnije čestitke u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH " - istakao je predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla Sabahudin Imamović


1. marta 1992. godine izlaznost na referendum je bila preko 64 %, a građani su se gotovo stopostotno izjasnili za nezavisnost, na osnovu čega je Bosna i Hercegovina i priznata kao samostalna država od strane Ujedinjenih nacija.

20170228 121015

20170228 120712

IMG 0183

 

Vi ste ovdje: Klub vijećnika / U Tuzli obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti BiH