Obilježen 4.april, datum početka pružanja tuzlanskog otpora agresiji na BiH

U povodu 4. aprila 1992. godine, početka pružanja tuzlanskog otpora agresiji na BiH, brojne delegacije danas su odale počast poginulim borcima i civilnim žrtvama rata na Ceremonijalnom platou na Slanoj Banji.

Cvijeće je položeno na Partizanskom spomeniku, na spomeniku Zlatnim ljiljanima, zatim na spomeniku poginulim braniteljima Tuzle i BiH od 1992.-1995. te na groblju civilnih žrtava rata kao i na spomen ploču ispred zgrade kina Kaleidoskop.

Upravo u toj zgradi je 4. aprila 1992. godine održana sjednica Skupštine opštine Tuzla na kojoj je donesena odluka o organizovanju odbrane Tuzle i pružanju otpora agresiji na Bosni i Hercegovinu. Za odluku da se Tuzla i Bosna i Hercegovina brane na zakonit način glasali su odbornici iz svih političkih stranaka. Tadašnju Skupštinu opštine Tuzla činilo je 100 odbornika iz sljedećih političkih stranaka: UBSD-a (tadašnji Reformisti), SDP-a, SDA, HDZ-a, Liberala, MBO-a, Demokratske stranke i SDS-a. Svi oni jednoglasno, donijeli su odluku o pružanju organizovanog otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu tako da 4. april 1992. godine ima posebno mjesto u historiji jer je tada započela uspješna odbrana Tuzle.

- Svim Tuzlankama i Tuzlacima upućujem čestitku. Historijskom Odlukom o organizaciji i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Tuzle stvoreni su preduslovi za pružanje otpora agresiji i uspješnu odbranu grada od pokušaja okupacije 15. maja 1992. godine. Nesumnjivo je da se radi o datumu koji simbolizira našu slobodu, otpor fašizmu i svemu onome što narušava vrijednosti našeg zajedničkog života - kazao je predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla Sabahudin Imamović.

Nakon odavanja počasti i polaganja cvijeća na spomen obilježja, svečanu sjednicu je održalo Gradsko vijeće Tuzla na kojoj su podneseni referati o značaju 4. aprila 1992. godine.

Press služba GO SDA Tuzla

IMG 1219

IMG 1225

IMG 1228

IMG 1236

IMG 1245

IMG 1280

 

Vi ste ovdje: Klub vijećnika / Obilježen 4.april, datum početka pružanja tuzlanskog otpora agresiji na BiH