Tematska sjednica GV Tuzla o aerozagađenju : Klub vijećnika SDA – ova gradska administracija nema jasnu strategiju rješavanja ovog problema

O zagađenju zraka u Tuzli i mjerama koje je potrebno preduzeti kako bi se smanjilo zagađenje, vijećnici Gradskog vijeća Tuzla danas su raspravljali nekoliko sati na tematskoj sjednici koja je bila posvećena ovom pitanju.
Sjednici su prisustvovali i predstavnici TE Tuzla, Elektroprivrede BiH i JP Centralno grijanje dd Tuzla.
Vijećnici smatraju da u Tuzli koja ima niz ekoloških problema treba postojati jasna strategija kao i stabilni izvori finansiranja te da se sredstva moraju trošiti namjenski.


„ Sredstva se troše nenamjenski. Prema Zakonu o radu Termoelektrana Grad Tuzla dobija svake godine preko 5 miliona KM-a. Ta sredstva treba da se troše u projekte čijom realizacijom će se postići najbolji ekološki efekti. Budžet za 2017. godinu koji je većina u Gradskom vijeću usvojila govori da to nije tako. Za potrebe širenja mreže toplifikacije i projekte energetske efikasnosti odnosno utopljavanja zgrada predviđeno je 410.000 KM-a što iznosi nepunih 8% od tog ukupnog iznosa. Sredstva su otišla za neke druge namjene koje također trebaju ovom gradu, ali su se i do sada finansirale iz nekih drugih budžetskih prihoda prije nego što smo dobili ova sredstva u posljednje dvije godine. Dakle, smatramo da ovaj grad koji ima ovakve ekološke probleme treba da ima jasnu strategiju, ali u toj priči je važno da imamo stabilne izvore finansiranja. Mi u narednih 10 godina možemo računati na preko 50 miliona KM-a koje ćemo dobiti na osnovu ovog zakona i to je osnovni uslov da možemo praviti jednu kvalitetnu strategiju. U ovom gradu moramo početi realizirati projekte koji odražavaju suštinske potrebe građana. Sada je strateški cilj širenje mreže toplifikacije i priključivanje što većeg broja građana na sistem daljinskog zagrijavanja. Od ove administracije ja sam na ovoj tematskoj sjednici očekivao da će oni izaći sa jasnim stavovima i podacima kao npr. da kažu „ u narednih pet do deset godina ćemo povećati broj korisnika za toliko stotina, proširit ćemo vrelovodnu mrežu za toliko i toliko desetina kilometara". Međutim, takvu informaciju danas nismo dobili. Dobili smo informaciju o nekoliko projekata koji će se navodno realizirati u budućnosti, a s obzirom da ja imam loše iskustvo sa ovom administracijom smatram da će to trajati poprilično dugo jer nisu određeni rokovi. Nije mi jasna neozbiljnost ove administracije jer imamo novac i kvalitetno javno preduzeće, kvalitetan sistem daljinskog zagrijavanja, a ne preduzimamo ništa – ističe predsjednik Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Grada Tuzle, Sabahudin Imamović.


Iz Termoelektrane ističu da bi problem aerozagađenja u Tuzli i okolnim općinama trebao biti riješen izgradnjom Bloka 7, nakon čega bi se pristupilo odsumporavanju Bloka 6 i gašenju tri preostala bloka.


Gradsko vijeće Tuzla u drugom, redovnom dijelu sjednice usvojilo je odluke o redefinisanju statusa javnih ustanova NUB „Derviš Sušić" i Narodno pozorište Tuzla, kojima je promijenjen odnos osnivačkih prava između Grada i Kantona u pomenutim ustanovama. Osim toga, usvojena je i izmijenjena Odluka o komunalnim djelatnostima.

IMG 0111

IMG 0100

 

Vi ste ovdje: Klub vijećnika / Tematska sjednica GV Tuzla o aerozagađenju : Klub vijećnika SDA – ova gradska administracija nema jasnu strategiju rješavanja ovog problema