Saopćenje Asocijacije mladih SDA povodom 1. februara, Međunarodnog dana hidžaba

11214065 10207011556918084 1235294800701696600 n-400x266
Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije podržava aktivnosti nevladinih udruženja povodom obilježavanja 1. februara, Međunarodnog dana hidžaba.

Aktivnosti koje su izraz protesta protiv odluke VSTV-a predstavljaju glas razuma u nastojanju promocije i zaštite temeljnih ljudskih prava i sloboda. Udar na vjerska osjećanja, kulturnu osobenost i bogatstvo tradicije bosanske žene neće doprinijeti nikakvom društvenom progresu, već uznemiriti ovdašnju javnost i prouzrokovati društvene podjele, stoga su protestne šetnje novi u nizu poziva na preispitivanje i
poništenje sporne odluke.

Bosanske majke, supruge i kćeri su neponovljive heroine opstanka Bosne i Hercegovine, pa je očuvanje njihovog dostojanstva i poštivanje njihovog identiteta obvezujuća kategorija za sve koji bh. društvu i zajednici žele dobro.

Međunarodne ambasade, udruženja i komiteti koji se bave promocijom ljudskih prava u BiH, morali bi posvetiti dodatnu pažnju ovom osjetljivom pitanju, posebno jer odluka VSTV-a predstavlja primjer institucionalnog kršenja ljudskih prava.

Demokratske slobode i borba za jednakost ne bi trebali podrazumijevati, jer izvorno ne podrazumijevaju samo i isključivo borbu za rodna prava i seksualne slobode, već napore na očuvanju i drugih, tradicionalnih vrijednosti koje proizilaze iz osnovnih deklaracija i konvencija iza kojih stoji civiliziran svijet.

Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije izražava svoju podršku svim našim članicama, hrabrim i slobodoumnim građankama Bosne i Hercegovine koje svojim aktivizmom promovišu vrijednosti jednakosti i slobode, štiteći svoja i prava svih dobronamjernih građana naše domovine.

(Asocijacija mladih SDA)

 

Vi ste ovdje: Asocijacija mladih OO SDA Tuzla / Saopćenje Asocijacije mladih SDA povodom 1. februara, Međunarodnog dana hidžaba