Bakir Izetbegović: Od Filea očekujem ozbiljniji pristup rješenju presude “Sejdić – Finci”

bakir-400x258

Bakir Izetbegović: Od Filea očekujem ozbiljniji pristup rješenju presude “Sejdić – Finci”


Član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović očekuje od evropskog komesara za proširenje Štefana Filea i predstavnika međunarodne zajednice odlučniji nastup u rješavanju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić – Finci”, koja je ključni uslov za kredibilnu aplikaciju BiH za članstvo u EU.

Izetbegović upozorava da se ovaj problem postepeno od rješavanja pitanja ostalih pretvorio u rješavanje hrvatskog pitanja, gdje se, kako ističe, stalno podiže ljestvica.

“Hrvatskoj strani ponuđen je model, koji bi, prema mom mišljenju, bio rješenje presude ‘Sejdić – Finci’. Prema tom modelu, HDZ BiH ili HDZ 1990 bi na svim poslijeratnim izborima imali svog člana Predsjedništva BiH”, poručio je Izetbegović u izjavi za TV1.

Stoga, evropski komesar File i predstavnici moraju pokazati više odgovornosti i bolje upravljati cijelom situacijom.

“Vrijeme je da komesar File i međunarodni zvaničnici vrate stvari na kolosijek onoga što presuda znači”, smatra Izetbegović.

Podsjećamo, zvanična posjeta komesara Filea glavnom gradu BiH planirana je u petak, 17. januara, kada će sa predstavnicima vodećih bh. političkih stranaka razgovarati o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić – Finci”.

(Vijesti.ba)

Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA: Učestvovat ćemo konstruktivno u iznalaženju rješenja

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i poslanik u Predstavničkom domu državnog parlamenta Šefik Džaferović kazao je Feni da će SDA, iako je opoziciona politička stranka, dati svoj doprinos da se što prije u BiH postigne politički dogovor i da se konačno implementira presuda „Sejdić-Finci”.

“Učestvovat ćemo u traganju za tim političkim dogovorom. Svakako, to je obaveza vladajućih političkih stranaka na državnom nivou, ali mi kao opozicija, u interesu države i deblokade njenog evropskog puta ćemo, kao i do sada učestvovati konstruktivno u iznalaženju rješenja”, kazao je Džaferović.

Naveo je da je u Parlamentarnoj skupštini BiH zakazana sjednica za 21. januar, kada će se raspravljat o svim amandmanima koji su se do ovog trenutka našli u parlamentarnoj proceduri, a tiču se implementacije presude „Sejdić-Finci”.

Džaferović smatra da, na tragu do sada postignutih dogovora i rješenja u toku procesa kojem je posredovala Evropska komisija, treba nastaviti i ove buduće sastanke.

“Govori se da će biti tih sastanaka. A svakako treba nastaviti na tom tragu i parlamentarnu proceduru i u parlamentarnoj proceduri, na bazi tog već postignutog, izgraditi konsenzus, odnosno većinu koja je potrebna za usvajanje amandmana na Ustav BiH kako bi konačno BiH deblokirala svoj evropski put i prestala da trpi sankcije zbog zastoja uzrokovanog neimplementacijom presude”, kazao je Džaferović.

Upitan da komentira izjavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koji je kazao da „pod uvjetom da se u Federaciji BiH Bošnjaci i Hrvati i dogovore o modelu rješenja za provođenje odluke Evropskog suda u slučaju “Sejdić-Finci”, RS će insistirati da o tome entiteti potpišu sporazum”, Džaferović je kazao da u ovoj situaciji svako dobronamjeran i ko želi da se presuda implementira i da BiH krene evropskim putem ne treba da dalje komplicira situaciju.

“Pozivam sve političare da ne kompliciraju situaciju, nego da budu aktivni u iznalaženju rješenja, jer to se tiče svih nas”, kazao je Džaferović.

Istaknuo je da pitanje implementacije presude i ustavne reforme nije pitanje samo jednog entiteta, „nije samo pitanje Federacije BiH”.

Potreban je, dodao je on, dogovor svih političkih stranaka koje participiraju u Parlamentarnoj skupštini BiH „ jer amandmani prolaze kroz oba doma Parlamentarne skupštine BiH i to kroz jednu strožiju proceduru u odnosu na zakone”.

“Prema tome, tvrditi da se očekuje dogovor političkih stranaka u Federaciji BiH, a da je Republika Srpska kao završila svoj dio posla je nešto što nije tačno i nije umjesno, jer ovo je pitanje svih nas u BiH, a ne samo pitanje jednog entiteta, jer i poslanici iz RS-a trebaju da glasaju za rješenja koja se tiču promjene Ustava BiH i Izbornog zakona”, kazao je Džaferović.

Što se tiče ove druge stvari, navodi on, „ovo je zaista jedno dodatno kompliciranje situacije”.

“Ne treba Parlamentarnoj skupštini BiH saglasnost nikoga, a najmanje entiteta da bi radila svoj posao. Parlamentarna skupština BiH ne treba odobrenje entitetskih parlamenata da pristupi promjenama Ustava i ne treba nikakve saglasnosti iz RS-a. Parlamentarna skupština BiH je struktuirana po Ustavu tako kako je struktuirana, u njoj učestvuju zastupnici iz cijele BiH, ona ima dva doma i oni autonomno, bez ikakve potrebe da se dobijaju bilo kakve saglasnosti od entiteta, donose odluke o zakonima, pa i o samom Ustavu”, kazao je Džaferović.

(Vijesti.ba/Fena)
sda.ba